Народна скупштина укинула одлуке ЗАВНОБиХ-а

Народна скупштина Републике Српске на данашњи дан 1993. године прогласила је у Мркоњић Граду неважећим за српски народ све одлуке Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ /ЗАВНОБиХ/ са засједања одржаног 25. новембра 1943. године у том мјесту.

Народна скупштина Републике Српске била је руковођена чињеницом да је то било комунистичко окупљање са делегатима који нису имали шири друштвени легалитет, те да су муслимани и Хрвати, сецесијом од Југославије, практично поништили сврху ЗАВНОБиХ-а.

Национални састав првог ЗАВНОБиХ-а и других сличних окупљања током Другог свјетског рата одговарао је и националном учешћу у Народноослободилачком покрету – највише је било Срба.

Највећи дио рата, муслимани и Хрвати били су у мањини у партизанима, пошто је највећи дио њихових војноспособних мушкараца био у саставу усташких јединица или „Ханџар дивизије“.

Бошњачка и хрватска политика одрекле су се Југославије и АВНОЈ-а /ЗАВНОБиХ је само био увод и припрема за АВНОЈ/ када су 1992. године гласале за отцјепљење од Југославије.

Срби су формирали ЗАВНОБиХ, на који се данас, као на своју традицију, позива политичко Сарајево. Међутим, ЗАВНОБиХ је 1943. године организован у изразито српском мјесту Мркоњић Граду.

Став Републике Српске је да у Федерацији БиХ ЗАВНОБиХ могу да обиљежавају као празник, ако то желе, али да у Српској неће бити обиљежаван као Дан државности БиХ.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар