Игром, песмом и старинама чувају традицију у Бршадину

У  организацији Културно – уметничког друштва „Васо Ђурђевић“ из Бршадина и Просвјетиног пододбора из овог места одржан је традиционални летњи концерт. Тим поводом организована је и изложба ручних радова и старина коју је приредила секција „Свилен конац“.

Као и већина културних организација и удружења рад Културно – уметничког друштва „Васо Ђурђевић“ из Бршадина и Просвјетиног пододбора из овог места био је привремено прекинут у време проглашене епидемије изазване појавом коронавируса. Чим су се стекли услови и када су допуштена јавна окупљања почеле су и пробе као и одласци на неке одређене манифестације.

– Ово је први наш организован догађај након проблема изазваних појавом коронавируса. У госте су нам дошла два културно-уметничка друштва „Бранислав Нушић“ из Борова и „Јован Јовановић Змај“ из Бијелог Брда као и певачка група „Змај“ из Бијелог Брда те вокалне солисткиње Ања Теофиловић и Милица Јовић. Наравно ту су и наши домаћи фолклораши који су се представили са три кореографије. Пробе за сад одржавамо редовно и без већих проблема, продужили смо наше активности и на овај летњи период, а следеће гостовање чланова нашег друштва биће крајем јула у Борову – рекао је председник КУД-а „Васо Ђурђевић“ из Бршадина Јовица Танасић.

Пододбор Просвјете из Бршадина ради паралелно са Културно-уметничким друштвом „Васо Ђурђевић“. Тренутно има десетак активних чланова, а у оквиру самог пододбора активна је и секција „Свилен конац“ која окупља десетак жена из овог места.

Планова имамо доста, али тешко је у овом моменту било шта планирати и предвиђати поготово када су већа окупљања у питању. Као и у већини сличних друштава и код нас постоји воља неколико појединаца да се нешто уради, али и да се нешто дешава и одржава како у самом месту, тако и на подручју општине, па и ширег простора – истакао је председник Просвјетиног пододбора Миломир Марунић који је обучен у народну ношњу уједно и водио програм овог летњег концерта.

 

Изложба посвећена жетви

Пре одржавања самог концерта посетиоци су имали прилику и да виде изложбу ручних радова и старина коју су по осми пут организовале чланице Просвјетине секције „Свилан конац“. С обзиром да се изложба одржава у време жетве она је била управо посвећена овом догађају, односно ономе како је жетва изгледала у неким прошлим временима.

– Данас је тема жетва и за ту прилику направили смо доручак какав се некада носио жетеоцима. Он је био најзначајнији у том времену, а жетеоцима су се носиле кобасице, чварци, сланина, кисоло млеко, пекмез, домаћи хлеб који смо припремили и за ову прилику. Кад су освежења у питању морам да напоменем да су жетеоци најрађе пили ракију зато што се од ње нису знојили и нису били жедни. Воду су носили у коршову, једној земљаној посуди у којој је вода била хладна и није се брзо грејала – нагласила је водитељка ове секције Анђелка Митровић.

Изложене предмете чланице ове секције чувају у свом складишту у Дому културе, а део експоната доносе и од куће. Ова секција која броји 11 активних чланица сакупља и излаже старине, а често своје предмете и експонете излаже и у другим местима на овом подручју. Исто тако на овој изложби своје предмете иложиле су и чланице Удружења „Пударце“ из Бијелог Брда. Ова два програма финансијски су подржали Савет за националне мањине Републике Хрватске и Општина Трпиња.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар