АКТУЕЛНО:

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Степинчева писма папи су дубоко проблематична!

Патријарх српски Порфирије рекао је да има писма која је кардинал Католичке цркве у Хрватској за време Другог светског рата Алојзије Степинац упућивао папи Пију XII и да се у њима могу наћи места која су „дубоко проблематична”.

Патријарх је напоменуо да то не значи да Степинац није живео у тешком времену и да се може сагледавати „у црно-белој техници”.

Додао је да је рад Мешовите католичко-православне комисије, која треба да расветли улогу и одговорност кардинала Степинца током Другог светског рата, био веома плодоносан, али да је, „нажалост, свака страна остала на својим позицијама”.

„Ми смо разговарали о некој теми у овом тренутку која је важна за Католичку цркву, а која је проблем за нас, врло отворено, врло братски, без повишених тонова и имам утисак да је свако боље упознао разлоге оне друге стране”, рекао је Порфирије за Дневник Хрватске радио-телевизије, преноси Танјуг.

Он је рекао да Јасеновац, али и свако друго место које има такав карактер, мора бити ослобођен сваке врсте политизације.

„А нажалост, суочени смо с чињеницом да то не бива тако. Политизација таквих места је злоупотреба оних који су једном недужно изгубили животе и та политизација има за циљ добит само малих група и појединаца”, рекао је Порфирије.

Истакао је да су се злочинци из Јасеновца и са свих места где год да су вршени злочини те врсте исписали из сваког народа.

„Ти људи не припадају ниједном народу”, сматра патријарх.

На питање о улози СПЦ у политичким збивањима у Црној Гори Порфирије је рекао да Црква није имала ни политичке циљеве ни политичке намере, без обзира на то што се могу извести политичке консеквенце по тадашњу владу и садашњег председника Мила Ђукановића.

„Оног тренутка кад се дошло до црвене линије и када је држава донела законе који треба да одузму све оно што је Црква вековима стекла, није било другог решења него да се дигне глас Цркве против такве одлуке”, рекао је патријарх.

Нагласио је да су и политички проблеми и политичке трзавице које су тамо постојале потпуно елиминисане и претвориле се у један молитвени ход који је на крају „резултирао законом који апсолутно признаје црквену имовину”.

Порфирије, који је био митрополит загребачко-љубљански, рекао је да је с извесном тугом доживео одлазак из Хрватске и додао да ће до даљег, док се не одреди нови митрополит, покривати и Загреб и Љубљану.

„Тако да у шали кажем да сам патријарх Београда, Загреба и Љубљане, Срба, Хрвата и Словенаца”, додао је.

Политика.рс/Слободна Херцеговина

Коментари
  • Čestitsm Nikolini, samo napred, ne predaji se, potrudi se da nekom stvoriš lijepo djetinjstvo . Ja se uvjek vraćam u moje iz pedesetih na moj V.Cvjetnić, iako sa 500 km. daleko i 77 godina.

    среда, 31. март 2021.

Напишите коментар