Пету годину заредом великогоспојински турнир у боћању окупља далматинске Србе у Батајници 

У организацији Боћарског спортског удружења Стара Буковица 27.августа пред Велику Госпојину и ове године организован је турнир у Батајници. На турниру је учествовало 14 екипа.

Побједник овогодишњег турнира  је екипа “Џаја Бановци” са играчима Кресовић Неђељком, Суботић Раданом и Бундало Миодрагом. 

Други су били екипа “Три М” коју су представљали Марунић Петар, Милијаш Зоран и Мркела Љубомир.

Треће мјесто припало је екипи “Велебит” за коју су се такмичили Вранковић Миле, Корлат Анђелко и Шарић Никола.

Осим медаља и пехара, награде за најбоље биле су и новчане, за прво мјесто 36 хиљада динара, за друго 14.400 динара, а за треће 3 700 динара.

Предсједник Боћарског спортског удружења Стара Буковица Никола Нико Кнежевић дочекивао је екипе и друге госте и љубитеље боћања од раног јутра, а то га није спријечило да буде прави домаћин и спреми традиционални гулаш за доручак свим учесницима, као и печено јагње за вечеру односно за крај турнира.

Према ријечима учесника и гостију, не би било окупљања и турнира  да није Николе Нике Кнежевића који је прије пет година отворио кафану Стара Буковица у оквиру чијег простора је изградио боћарски терен. За “Српско коло” Кнежевић је истакао да са задовољством окупља земљаке, углавном Далматинце и своје Бенковчане одакле је и сам.

“Кафана и боћарски терен су мјесто на које свакодневно долазе Далматинци, наши пријатељи како би боћали, разговарали, дружили се и картали. Ја сам прије 37 година имао сличну крчму у Далмацији па сам тако дошао на идеју да и овдје у Батајници,  гдје сада живи пуно мојих земљака, направим исту”, навео је Кнежевић и поручио да је циљ оваквих турнира дружење, његовање и чување старе традиције чији је недјељиви дио и ова древна спортска игра-боћање.

Један од највећих донатора турнира већ пет година је Гојко Приметица привредник из Париза, родом из Врлике код Книна.

“Донирам организацију турнира од самог почетка, некада финансијску помоћ уручим, а некада донесем пехаре и медаље из Париза гдје живим и радим већ 40 година. Задовољство ми је да сам дио оваквог окупљања и дружења са земљацима, а највећа мотивација је љубав према балотама коју његујем од своје 12-те године-подсјетио се Приметица наводећи да је и у Паризу дио боћарског клуба са којим се такмичи у главном граду Француске и околини.

“Пријатељство са Ником Кнежевићем је такође разлог због којег се увјек радо одазовем учешћу и дружењу у његовој крчми Стара Буковица. Заједно планирамо и да наткривамо отворени дио боћарског клуба, јер је неопходно како би гледаоци турнира могли угодније да посматрају игру”, рекао је Приметица и додао да врло радо помаже када је у прилици па је недавно помогао реновирање српске цркве у Паризу и изградњу цркве у родној Врлики.

Дружење учесника и гостију настављено је до вечерњих часова уз вечеру, угодно друштво и музику.

Списак екипа:

1.Булаја

Булаја Миливој

Огњеновић Јован

Добрић Мишо

2.Кенџо

.Цупаћ Дејан

.Калањ Момчичо

.Миланко Слободан

3.Аврље

Дукић Жељко

Раић Ђорђе

Врцељ Илија

4.Џаја Бановци

.Кресовић Неђељко

.Суботић Радан

.Бундало Миодраг

5.Тинтор

.Тинтор Мирослав

.Грубић Љубиша

.Ковачевић Драган

6.Три М

.Марунић Петар

.Милијаш Зоран

.Мркела Љубомир

7.Велебит

.Вранковић Миле

.Корлат Анђелко

.Шарић Никола

8.Бенковачко село

.Раич Далибор

.Раич Саша

.Шушак Драгиша

9.Зрмања

.Корбалија Никола

.Бједов Бобо

.Мацура Горан

10.Испод шљемена

.Тишма Шпиро

.Тишма Драган

.Тишма Драган

11.Србија, Француска, САД

.Приметица Гојко

.Приметица Никола

.Војводић Никола

12.Лугар

.Суботић Марко

.Перић Марко

.Атлија Драган

13.ХY

.Врањеш Мики

.Бабић Ђоко

.Драгић Никола

14.Ервеник Драчевица

.Ковачевић Гојко

.Ковачевић Душан

.Вујанић Зоран

 

новинар “Српског кола”

Весна Пешић 

Нема коментара

Напишите коментар