Побратимили се Савез Срба из Црне Горе-Београд и Српска народна обнова Васојевића и Лимске долине-Беране

Дана 1.октобра 2020.године у Београду је потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама. Повељу су потписали предсједници  поменутих организација Жељко Чуровић и Горан Киковић
У Повељи о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе и Српске народне одбране Васојевића је истакнуто да организације које дјелују на територији Србије и Црне Горе се обавезују да ће учвршћивати братске и пријатељске односе. У повељи је истакнуто да ће поменуте организације заједно радити на афирмацији и његовању духовних,културних,научних и других видова сарадње између Србије и Црне Горе и упознавање са историјским братским и пријатељским односима Србије и Црне Горе кроз вјекове. Такође се у потписаној повељи истиче да ће заједно радити на његовању српске историје,културе и књижевности у Србији и Црној Гори. Чуровић и Киковић су у повељи истакли да ће се њихове организације заједно борити за очување српског културно историјског идентитета на територији данашње Црне Горе у шта прије свега спадају;Српска православна црква,српски језик,ћирилично писмо и његовање традиционалних вриједности српског народа у Црној Гори. -закључују професори Жељко Чуровић и Горан Киковић.
Они су овом приликом на пригодонј свечаности у просторијама Савеза Срба из Црне Горе у Београду истакли да су овакви видови сарадње неопходни и да ће већ у децембру имати заједничке активности. Свечаности у Београду су присуствовали:генерал др Лука Кастратовић,предсједник Удружења Васојевића,Бранислав Оташевић,предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору са сједиштем у Андријевици, некадашњи дипломата Маргита Лалић Терзић,привредник Ново Бакић и некадашњи помоћник министра за дијаспору војвода Миодраг Божовић.
Нема коментара

Напишите коментар