Почело обиљежавање 30 година од почетка пробоја “Коридора живота”

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Ристића Гају код Добоја почело је обиљежавање 30 година од почетка операције “Коридор 92”.

Парастос је служен и вијенци су положени код спомен-обиљежја на којем су уписана имена 445 погинулих српских бораца са подручја Крњина.

Војна операција “Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Операцију “Коридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији “Коридор” погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по Срба у западном дијелу Српске и Републике Српске Крајине.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар