АКТУЕЛНО:

Подвижник Дејан и хероји са Кошара: Битка за малог Стевана

Дејана Богосављевића из бољевачког села Бачевица, који је 24. марта 2021, симболично на дан почетка НАТО бомбардовања СРЈ, кренуо пешке од Kелебије до Јариња у хуманитарну акцију прикупљања новца за лечење једанаестогодишњег Стевана Калиновића, у Kраљеву су дочекали учесници битке на Kошарама.

Они су прво упалили свеће код Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, а потом посетили мурал посвећен сећању на страдале хероје са Kошара.

На муралу дугачком 25 метара осликаном на спољном зиду Атлетског стадиона крај Ибра као знак спомена и сећања налазе се ликови трагично настрадалих учесника битке на Kошарама – Милосава Јовшића и Неџада Билаловића из Kраљева, Срђана Kошанина из Ушћа на Ибру и Нинослава Војводића из Пећи.

За Стеванов први корак

Дејан Богосављевић кренуо је пешке из Бачевице због једанаестогодишњег Стевана Kалиновића из бољевачког села Оснић.

Стеван има само једну жељу – да прохода. Церебрална парализа, коју има од рођења, омета овог веселог и милог дечака да живи животом просечног једанаестогодишњака. Уместо да трчи за лоптом са другарима, Стеван је принуђен да игру својих вршњака посматра из инвалидских колица.

Међутим, Стевану и његовим родитељима, предаја није опција. У жељи да прохода, дечак је два пут био на интервенцији фибротомије по Улзибату, коју су му у Ћуприји урадили лекари из Русије. Такође је због исте операције, о трошку Министарства здравља, путовао у Истанбул.

„Резултати интервенција издуживања мишића, као и неколико рехабилитација на којима смо били су видљиви, спазма скоро да нема, много лакше савија ноге“, каже Стеванова мама Милена.

Али, да би се овај дечак изборио са парализом и направио прве кораке, неопходне су нове интервенције, континуиране рехабилитације, као и оно што буди највећу наду – третмани матичним ћелијама у иностранству.

Нажалост, Стеванови родитељи се налазе у тешкој материјалној ситуацији, те моле добре људе који су у могућности да им помогну у овој борби.

„Боримо се колико можемо, али због финасија тешко успевамо. Само тронедељна рехабилитација кошта 150 хиљада динара, интервенција издужавања мишића је око 3.000 евра, а третман матичним ћелијама, за који верујемо да би Стевану помогао да стане на ноге, износи нама недостижних 20.000 евра“, додаје мама Милена.

Kао једно од бројне деце у Србији, којима је потребна помоћ за лечење, Стеван је укључен и у фонд „Буди хуман“. Новчаним средствима прикупљеним путем овог фонда, Стеванови родитељи су до сада плаћали рехабилитације, којих је током године потребно неколико како би ојачао мишићну мускулатуру.

Пешке од Келебије до Јариња

Сва ова сазнања су подстакла Дејана Богосављевића, из бољевачког села Бачевица да учини нешто несвакидашње не би ли помогао малом Стевану. Овај скромни младић је симболично на дан почетка НАТО агресије на нашу земљу, 24 марта кренуо пешице од Kелебије до Јариња, да би на тај начин подстакао људе на хуманост, надајући се да ће, како каже, „милион његових корака“ допринети да Стеван направи први сопствени сигуран корак.

„Позивам све људе добре воље да подрже мој подухват и укључе се у акцију прикупљања новца за малог Стевана“, апелује Богосављевић.

Будимо хумани!

Слањем СМС поруке: Упишимо 111 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман111 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-429498-33

Уплатом на девизни рачун: 00-540-0001242.7

ИБАН: РС35160005400001242764

СВИФТ/БИЦ: ДБДБРСБГ

Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај

Уплатом са вашег „Пејпел“ налога путем линка: PayPal

rs.sputniknews.com
Нема коментара

Напишите коментар