Положени вијенци код спомен-обиљежја масовне гробнице

Поводом Дана општине Мркоњић Град, данас је у Храму Светог Саве служен парастос за страдале у одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле вијенце код спомен-обиљежја масовне гробнице на православном гробљу.

Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су и предсједавајући Савјета министара Зоран Tегелтија, потпредсједници Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић и Милан Петковић, те начелници сусједних општина.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду 1996. године, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске. Међу ексхумираним су и посмртни остаци 10 жена.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да вријеме пролази, али да не губи наду да ће правда стићи одговорне.

„Свима је познато да смо прије 25 година протјерани са својих огњишта и да су хрватске оружана снаге удружене са снагама такозване Армије БиХ окупирале нашу територију и починиле страшне злочине“, подсјетио је Вођевић.

Он је истакао да је све систематски било планирано и уништавано, с циљем да се српски живаљ протјера са ових простора за сва времена.

„Град је обновљен, али оно што највише погађа јесте што нико није одговарао за почињене злочине иако постоје бројни докази“, нагласио је Вођевић.

Предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић каже да борце љути то што српске жртве нису равноправне са жртвама осталих народа у БиХ.

„Тужилаштво и Суд БиХ ни послије 25 година нису покренули ниједан судски процес против починилаца овог злодјела. Био сам присутан на ексхумирању масовне гробнице и знам да су све жртве биле заробљене живе и масакриране“, рекао је Стеванић и додао да је њихова обавеза да се боре и указују на ову неправду како би једног дана дошло до процесуирања злочинаца.

Породице жртава истичу да су разочаране што за ове злочине ни послије толико година нико није одговарао.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао посмртне остатке рођеног брата Душка и два брата од стрица Милорада и Петра, каже да је сваке године све тужније због непроцесуирања злочинаца.

„Родитељи жртава умиру и неће дочекати правду. Предмет о злочинима се налази у Тужилаштву БиХ и знамо да је једини разлог што нема правде то што су у питању српске жртве“, нагласио је Митрић.

Дан општине је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

За злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао иако се зна ко су починиоци.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар