Помен за 2.370 српских цивила међу којима 551 дијете

У бањалучком насељу Дракулић сјећање на стравичан покољ српског становништва у овом насељу прије 78 година.

Служен је помен за 2.370 српских цивила међу којима 551 дијете, које су усташе убиле у рано јутро, 7. фебруара 1942. године.

Ранку Гламочаниу убијено је у јутро, 7. фебруара 64 ближих и даљих рођака.

Прије самог злочина, прича Ранко, усташе су прикупили податке о броју чланова из сваке куће, исписивали их на вратима, а затим су их одводили у стају и хладним оружјем извршили масакр.

– Тог дана био је велики снијег, нико није могао да бјежи, крв од покојника је излазила на Приједорску цесту и онда су власти да би сакриле тај масакр њих покулили и одвукли у оближњу шуму, гдје сам као младић 1944. када је извршена ексхумација покупили кости и сахранили овде у спомен костурницу – присјећа се.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да је покољ на српским народом у фебруару 1942. године био организовани пројекат тадашње усташке власти, која је исто планирала и за друга подручја, али да српски народ није то дозволио. Овај покољ је, каже Додик , један од најмонструознијих планова усташког злочина који је почињен у бањалучкој регији.

– Не постоји ниједан разлог који би могао да оправда тако нешто имајући у виду да је то трајало 10 сати, организован је у оквиру усташког пројекта да једну трећину Срба треба побити, једну покртсити, а једну протјерати да се овдје најмонструознији план проводи на бањалучкој регији и свугдје тамо гдје су били Срби у Крајини и било гдје у Херцеговини – навео је Додик.

Крвави усташки пир почео је у руднику Раковац, гдје су усташе одвојиле 52 српска рудара од оних католичке вјероисповијести, а потом их звјерски усмртиле. Душко Милуновић истакао је да је ово обиљежавање уврштено у догађаје од републичког значаја да би се одао помен српским жртвама и да се не би заборавило ко је тај злочин починио.

– Свој крвави пир почео је у руднику Раковац гдје су одвојили рударе српске од рудара католичке вјероисповијести, и побили 52 рудара а потом су становништво које није радно способно побили без иједног опаљеног метка – рекао је Милуновић.

Бањалука се већ деценијама присјећа великог злочина, који су усташе починиле у неколико бањалучких насеља.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су усташки фашисти побили српско становништво само зато што су Срби и што су православне вјере.

– На нама је да овај значајан догађај обиљежавамо, да одамо почаст невино страдалима и да учимо из историје – нагласио је Радојичић. Он је рекао да је израђен пројекат реконструкције Спомен-кострурнице и Спомен-обиљежја у Дракулићу.

Историја је показала да српски народ није дозволио да се тај усташки пројекат оствари и да су Срби данас остали да живе на овим поручјима, порука је са данашњег помена.

Преузето: РТРС

 

Коментари
  • Koji ste vi lažovi, majku vam jebem srpskočetničku….

    четвртак, 20. фебруар 2020.

Напишите коментар