Помен жртвама „Олује“ у Дебељачи (општина Ковачица)

 

Пенић: Прошлост не заборављамо


У Храму Преображења у Дебељачи у организацији Удружења крајишника Завичај, општине Ковачица, Српске православне цркве, а под покровитељством Комесаријата за избјеглице и миграције, по трећи пут у овој општини 4. августа 2019. године, одржан је парастос за све жртве ратова у прошлом вијеку.

Према ријечима предсједника Удружења Завичај Дамјана Пенића, повод парастоса је погром и страдање Крајишника у ратовима деведесетих, али и помен страдалих у Другом свјетском рату, као и злочиначком бомбардовању СР Југославије 1999. године.

– Настављамо мисију да овај помен обиљежавамо наизмјенично обиласком свих мјесних заједница наше општине, како би људе подсјетили на мученичка страдања нашег народа – рекао је Пенић. Он је напоменуо да је овај чин веома важан посебно за оне Крајишнике који нису у ситуацији да оду на своја огњишта и обиђу гробове својих чланова породице.

Помен у Дебељачи служио је мјесни парох Игор Карановић и сам поријеклом из Крајине.

Пенић истиче да је Удружење осим културе сјећања пуно радило и на збрињавању својих чланова.

– Искрено смо захвални локалној Комесаријата за избјеглице и миграције први пут у нашој општини након 24 године буде откупљено 8 сеоских имања за стамбено збрињавање прогнаних Срба. Захваљујемо на помоћи и локалној самопурави, као и власницима кућа на стрпљењу. Ускоро ће бити уручени и грађевински пакети помоћи. То је велики подстрек и мотивација за даљи рад нашег удружења – истакао је Пенић и додао да се чланови овог удружења труде да заједно са својим комшијама граде бољу будућност општине Ковачица.

Нема коментара

Напишите коментар