Којић: Забрана помена на Гаравицама – понављање злочина

Недопустиво је то што је МУП Унско-санског кантона забранио одржавања комеморативног скупа у Гаравицама код Бихаћа, трећем по величини стратишту српског народа у Другом свјетском рату, јер се тиме желе минимизирати злочини почињени над Србима, истиче директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

„Забрана обиљежавања 78 година од страдања у Гаравицама представља понављање злочина“, изјавио је Којић Срни и нагласио да ће бити предузете мјере да би био одат помен страдалима.

Према његовим ријечима, МУП Унско-санског кантона забрањује догађај који нема никакве претензије да провоцира било који други народ.

„У Гаравицама је страдао велики број Срба. Годинама је обиљежавање било достојанствено, без било какве провокације према било којем народу. Невјероватно је понашање институција из Федерације БиХ /ФБиХ/“, наглашава Којић.

Он истиче да се забраном таквих скупова покушава на сваки начин минимизирати сваки злочин над српским народом и као једине жртве искључиво приказати бошњачке.

„То се не може допустити и ми ћемо сигурно наћи начин како да одамо помен свим страдалима и у Гаравицама и у другим мјестима“, каже Којић.

Он напомиње да оваквих примјера, нажалост, има много и да такво понашање треба осудити.

„Они стављају велике мјере обезбјеђења када је ријеч о Добровољачкој улици и Тузланској колони, наводећи да су ти скупови безбједносно проблематични. Ми нећемо заборавити наше страдалнике и предузећемо одређене мјере. Комеморативни скупови на Гаравицама и другим мјестима на подручју ФБиХ морају бити одржани“, поручује Којић.

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона одбило је захтјев Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова за одржавање скупа на Гаравицама, рекао је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Гаравице су мјесто масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини Бихаћа. Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су починиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Убијени становници Бихаћа и околине су били скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар