АКТУЕЛНО:

Помозимо обнову православног храма у Книну

Благословом епископа далматинског Никодима покренута је акција за обнову храма Покрова Пресвете Богородице у Книну.

Книн је један од најстаријих градова на подручју северне Далмације. Велики византијски цар и историчар Константин Порфирогенит недвосмислено га смешта у девети век помињући га у свом делу Де администрандо империо под именом Тенен. Град је у својој историји доживео бурне историјске промене што је утицало и на конфесионалну структуру, како самог града, тако и читавог краја. Управо у том граду налази се једна од најлепших православних богомоља у Далмацији – Црква Покрова Пресвете Богородице.

Залагањем великог владике далматинског Стефана Кнежевића, храм је изграђен у ужем градском центру, да би га овај истински прегалац на њиви Господњој освештао давне 1866. године. Храм Покрова Пресвете Богородице кроз историју је представљао уточиште книнским Србима, будио духовну снагу да се надвладају сва животна искушења, сакупљао их и окупљао под својим сводовима у најтежим временима, био сведок њиховог живота и опстанка онда када је све било лакше бити него православни Србин.

Бројне генерације Книњана у њему су крштене и венчаване, пред његовим иконостасом први пут упутиле своје молитве Господу и баш ту, на том месту, многи од њих су пронашли утеху и спас за своје овоземаљске бриге. Тако је било у прошлости, тако је и данас. Колико год да је православних Срба у Книну данас мање но раније, овај светионик православља и данас је место сабирања и окупљања, место најрадоснијих тренутака и најсвечаније прославе великих празника.

„Не смемо дозовилити да црква пропада“

Колико је храм био потребан нама, толико смо и ми потребни њему. Временске прилике, зуб времена и различити утицаји довели су до тога да је неопходно извршити обнову и санацију храма. Иницијатива за обнову покренута је пре извесног времена, а благословом епископа далматинског Никодима договорено је да се процес обнове одвија у неколико фаза.

– Део прве фазе радова су геомеханичка испитивања да се прецизно утврди стање испод самог храма. Потом би се радио пројекат за заштиту цркве од оборинских вода, јер чак не постоји ни дренажни канал и то је оно што је приоритетно. Ради се камени под и то је у завршној фази изведбе. Након тога неопходно је заменити комплетну столарију, јер је постојећа одавно дотрајала и пушта воду у саму унутрашњост. Храм је ограђен живом оградом која уједно заклања његов добар део и није практична за одржавање, па не би било лоше да се та ограда уклони и да се на њено место постави заштитна ограда. Још једна од ствари која се другима може чинити сувишна, али нама овде је неопходна јесте електрификација звона, јер ми у доста случајева чак немамо некога ко би звонима огласио почетак Богослужења. Ако узмете у обзир околности у овим нашим крајевима, посебно када дође зимски период па мање људи долази у град на Литургију, онда разумете зашто је то неопходно. Унутрашњост храма није живописана, али то је нешто што изискује доста новца и о чему још увек не можемо ни размишљати. Сваки тај детаљ, сваки корак захтева добро урађен пројекат, а тек након тога се може почети са радовима. Иако све то изискује много материјалних средстава које немамо, не смемо дозволити да нам црква још више пропада и зато смо одлучили да кренемо у санацију, верујући и уздајући се у помоћ добрих људи, молећи их да заједно са нама учествују у очувању ове наше светиње, а на нама је да радимо, да их о свему информишемо и да списак приложника за обнову уредно и транспарентно објављујемо на нашим страница – каже протојереј Милорад Ђекановић, парох кнински и архијерејски намесник книнско-сплитски.

Овим путем книнска парохија позива сав верни народ, све људе добре воље да се укључе и помогну обнову храма посвећеног Покрову Пресвете Богородице, у славу Божију и на понос васцелом православном роду, јер колико год православна заједница у Книну данас била малобројна, наизглед слаба и маргинализована, она и даље представља истинитост речи Христових, који је рекао: „Где су два или три сабрани у Име Моје, онде сам и Ја међу њима“.

This is box title

Начин уплате за обнову храма

Име Банке: Erste banka

Свифт код: ESBCHR22

СПЦ ЦРКВЕНА ОПЋИНА КНИН

Жиро рачун: 2402006-1100086049

Ибан: HR9724020061100086049

ОИБ:34697646081 C.O
Извор: срби.HR
Нема коментара

Напишите коментар