Посјета Крагујевцу и Београду чланова СКД Просвјета из Сплита

Чланови и гости СКД “Просвјета”, пододбор Сплит уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, те Града Сплита и Сплитско- далматинске жупаније, боравили су од 08. новембра до 10. новембра у Крагујевцу и Београду у Републици Србији. С њима су били и чланови пододбора Карловац, представници Карловачке жупаније, те опћине Кистање.

Пододбор Сплит има дугогодишњу сурадњу са Удружењем Срба из Хрватске “Никола Тесла” Крагујевац. Овога пута заједно са члановима СКД “Просвјета”, пододбор Сплит у Крагујевцу и Београду су боравили и Саша Љубичић новинар Слободне Далмације те књижевник Синиша Вуковић. Тим поводом у Скупштини града Крагујевца је организиран пријем за чланове СКД “Просвјета” пододбор Сплит, СКД “Просвјета” пододбор Карловац, представнике Карловачке жупаније, те опћине Кистање.

У разговору у Скупштини града Крагујевца је изражена жеља за обнаваљањем друштвене, привредне и културне сурадње између града Крагујевца са градовима Сплитом и Карловцем.
Након пријема у Скупштини града, делегације СКД “Просвјета” пододбор Сплит, СКД “Просвјета” пододбор Карловац, представници Карловачке жупаније, те опћине Кистање су обишли Спомен парк у Шумарицама гдје су положили вијенац крај споменика стрељаним ђацима и професорима. Такођер, у оквиру једнодневног боравка гости из Сплита, новинар Слободне Далмације Саша Љубичић и књижевник Синиша Вуковић су посјетили и Народну библиотеку “Вук Караџић” гдје су грађанима Крагујевца представили своје књиге.
У вечерњим сатима у свечаној сали Природно-математичког факултета Крагујевац, одржан је и концерт изворних пјесама и игара под називом “Пјесмом и игром кроз Далмацију, Лику, Босанску крајину, Кордун, Банију, Славонију и Шумадију”, у којем су наступили поред Женског пјевачког збора СКД “Просвјета” пододбор Сплит и АФА “Светозар Марковић” Крагујевац, Женска пјевачка група “Споменак” Крагујевац, КУД “Буковица” Кистање, Женска пјевачка група “Никола Тесла” Крагујевац, ЦЗНТК “Абрашевић” Крагујевац, Мушка и женска пјевачка група “Студенац” Крагујевац, КУД “Др. Младен Стојановић” Бачки Јарак и ИПГ “Црнућанка” Горњи Милановац.
Након концерта организирано је заједничко дружење и вечера у Студентском ресторану за учеснике концерта.

СКД “Просвјета” пододбор Сплит има дугогодишњу сурадњу и са Заједницом Хрвата “Тин Ујевић” из Београда, те су заједно организирали културну манифестацију под називом “Српско хрватски мементо”, која се традиционално одржава већ неколико година. Наведена културна манифестација је одржана 09. новембра у Скупштини општине Нови Београд.

На манифестацији су судјеловали поред Женског пјевачког збора СКД “Просвјета” пододбор Сплит и КУД Буковица Кистање, Женска пјевачка група из Шида, КУД Банија, Београд, те пјевачка група “Македонијум” Београд. Такођер, су се многобројној публици представили и новинар Слободне Далмације Саша Љубичић, те књижевник Синиша Вуковић са својим књигама. Иначе, циљ манифестације је да се кроз игру и пјесму поново успоставе прекинуте везе.

Након приредбе организирано је и заједничко дружење учесника програма и посјетилаца уз далматинске делиције.

Преузето са: СКД Просвјета

Нема коментара

Напишите коментар