Постављена спомен-плоча убијеним Србима у селу Јелачићи

У Јелачићима код Кладња данас је постављена спомен-плоча која је до сада више пута оскрнављена, а посвећена је цивилима и борцима овог села које су 14. јануара 1994. године убили мјештани околних муслиманских села и неке од специјалних јединица такозване Армије БиХ из Кладња, Живиница и Ступара.

Вандали који су у више наврата оскрнавили спомен-плочу подигнуту као знак сјећања на 24 мјештанина које су убиле муслиманске паравојне снаге из Кладња, Живиница и Ступара никада нису откривени, због чега је министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, који је присуствовао постављању спомен-плоче, апеловао да сви надлежни органи истраже, идентификују и казне починиоце.

Лучић је рекао Срни да га је Завичајно удружење „Јелачићи“ обавијестило о овом немилом догађају и да је доласком желио да им пружи моралну подршку.

– Удружењу сам у наредном периоду обећао помоћ како би направили неку капелицу, у којој би се старосједиоци окупљали и могли одали почаст убијеним мјештанима, што ће зависити од временских прилика, као и од расположивог буџета – навео је Лучић.

Предсједник Завичајног удружења „Јелачићи“ Драженко Ерделић рекао је Срни да је Спомен-плоча први пут постављена 2010, а срушена 14. јануара 2014. године. Други пут је срушена у ноћи између 26. и 27. јуна, пред сеоску молитву настрадалим борцима, а трећи пут 14. октобра.

Он је рекао и да вандали никада нису откривени, наводећи да су начелник општине и командир полиције тврдили да је плочу први пут оборио вјетар, други пут да не могу открити починиоце, а након трећег скрнављења да немају довољан број полицајаца који би истражили тај случај.

– Наше Удружење и Општинска организација породица погинулих бораца Шековића поднијели су кривичне пријаве, али никакве конкретне повратне информације нису добили – каже Ерделић.

Спомен-плоча посвећена је настрадалим цивилима и борцима села Јелачићи које су 14. јануара 1994. године убили мјештани околних муслиманских села и неке од њихових специјалних јединица такозване Армије БиХ из Кладња, Живиница и Ступара.

– Тог дана, на мали Божић, погинуло је 17 бораца који су чували углавном непокретна старија лица. Нису се повлачили јер су били свјесни да ће заробљени мјештани бити мучени или убијени. Овај крај је познат по добрим борцима који су ишли на сва ратишта широм Републике Српске. Ја сам поносан што потичем одатле – нагласио је Ерделић.

Он је додао да је Тужилаштво БиХ упознато о овом злочину, али да оптужнице још нема.

Ерделић каже да је село Јелачић, од 18 српских села на подручју општине Кладањ која су потпуно уништена, посљедње запаљено.

– Сво сеоско богатство завршило је код муслимана из сусједних села, а нашу шуму су разнијеле шумокрадице. Са општином Кладањ немамо никакву сарадњу и помоћ, тако да пут, Спомен-плочу, крст и све у селу радимо властитим средствима – рекао је Ерделић.

Без обзира на спор процес деминирања, који је започео тек прошле године, он је истакао да је један становник изградио кућу на очишћеном простору, што ће учинити и остали мјештани чим се за то укаже прилика.

Удружење ће свима који желе да се врате, помоћи у процесу апликације за све донације, као и у поступку усаглашавања земљишних књига.

Село је до рата имало 100 домаћинстава и више од 300 становника српске националности, продавнице, школу и аутобуску линију која их је повезивала са бројним мјестима.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар