Потписан споразум о сарадњи између Града Суботице и Заједничког вијећа општина из Вуковара

Поводом обиљежавања двије деценије постојања Завичајног удружења Славонија и Барања 15. 2.2020. потписан је Споразум о сарадњи између Града Суботице и Заједничког вијећа општина из Вуковара.

Споразум о сарадњи је израз подршке Суботице активностима Заједничког вијећа општина у областима образовања, културе, медија, информисања, спорта, људских права и привреде.

– Циљ Споразума огледа се у дугорочној пријатељској сарадњи Заједничког вијећа општина и Суботице кроз реализацију заједничких активности којима би се на недвосмислен начин потврдила чврста ријешеност Срба на подручју Вуковарско-сремске и Осијечко-барањске жупаније да трајно остану на својим вјековним огњиштима – рекао је градоначелник Суботице Богдан Лабан и додао да ће сарадњу реализовати уз пуно поштовање позитивних прописа Републике Хрватске, међународних прописа и основних демократских принципа грађанске једнакости и равноправности, уз свесрдну помоћ Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине.

– За српске националне интересе и унапређење положаја свих Срба који живе ван граница наше земље, како би у пуном капацитету могли да остварују своја људска и национална права и јачају институције, као и за очување мира и стабилности у региону, снажно се бори предсједник Србије Александар Вучић који, познато је, никада неће одустати од пружања подршке и помоћи својим сународницма, гдје год живјели.

Срђан Јеремић, предсједник ЗВО нагласио је како му је изузетна част што је Споразум о сарадњи потписан. Нажалост, и послије више од двије деценије од мирне реинтеграције на подручју Источне Славоније, Барање и Западног Сријема нису ријешни елементарни проблеми српског народа.

– Имамо значајну подршку Србије, и знамо да наша матична држава стоји иза нас. Надамо се да ћемо на тај начин успјети да очувамо наш национални, вјерски и културни идентитет, иако српски народ у Хрватској живи под сталним притиском и ми смо увијек криви за све што се лоше дешава у Републици Хрватској – рекао је Јеремић и поручио да никада неће одустати од свог националног идентитета, по угледу на славна прошла времена.

Завичајно удружење Славонија и Барања већ двије деценије окупља Србе који су поријеклом из ових дијелова Хрватске, а данас прославља и крсну славу Сретење Господње, на самом почетку секретар Удружења Игор Прерадовић се захвалио досадашњим предсједницима покојном Јови Тојагићу, др Бранку Ђорђевићу, Стеви Шимићу и садашњем предсједнику мр Стевану Бошњаку који је упркос здравственим проблемима дошао да присуствује церемонији у вијећници Градске куће.

– Циљ Удружења је његовање културне баштине, обичаја и традиције за нараштаје који долазе, али и за неколико хиљада наших земљака. Посебно хвала грађанима Суботице који су показали колико срце имају када су прије двадесет и више година искрено пружили руку новим становницима поријеклом из Славоније и Барање. И не само из тих крајева него и са свих ратом захваћених подручја бивше државе – рекао је Игор Прерадовић, секретар ЗУ Славонија и Барања и захвалио се Градској управи на помоћи.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар