Повик иза зидова тамнице: У Београду премијерно приказан филм о Радовану Караџићу

У београдском Сава центру премијерно je 11. априла 2017. године приказан документарно-играни филм режисера Драгана Елчића под насловом „Радован-Повик иза зидова тамнице“ који представља ексклузивну причу о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу. Филм представља личну исповијест иза зидова тамнице у тренуцима пресуде на 40 година затвора, али је и прича о Караџићевом скривању, начину хапшења и његовом изручењу Хашком трибуналу.

Елчић је рекао да му је циљ био да у 90 минута одведе сваког гледаоца понаособ „на кафу код Караџића у Хаг“ да би боље упознао првог предсједника Српске и да би, након гледања филма, у његовој ципели остао камичак који ће га жуљати и натјерати да донесе свој суд о једном времену. Он је навео да му је императив био да прикаже Караџићеву личност приватно и нагласио да ће за многе бити изненађење да је само два минута филма посвећено ратним дешавањима у БиХ.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да је ово један од начина да се покаже истина о Радовану Караџићу о којем, нажалост, постоје многе предрасуде. „Нажалост, предрасуде су учиниле своје. За дио јавности у БиХ он је злочинац, а за друге херој који је заједно са народом створио Републику Српску“, рекао је Савчић. Он је нагласио да ће, након гледања филма, многи сазнати оно што он зна као члан тима Караџићеве одбране – да нема документа који га оптужује. Савчић је додао да вјерује да ће филм бити значајан као прилог за доказивање Караџићеве невиности пред Хашким трибуналом.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановоћ рекао је да је ово филм о историјском тренутку и о човјеку који је претпостављао да ће се поновити историја и преузео одговорност за свој народ.

Он је нагласио да ће филм бити значајна оставштина за младе нараштаје и да ће утицати на јачање њихове националне свијести. „То је оставштина која ће служити генерацијама младих да боље разумију историју и вријеме кад се све то дешавало и да, сходно томе, граде свијест о потреби јачања јединства, економске моћи и свега што је неопходно ако би се евентуално поновила нека слична ситуација“, рекао је Савановић.

Глумац Љубомир Тадић, који је у играном дијелу филма глумио Радована Караџића, изјавио је да је вријеме да се кроз филмове попут овог српски народ бори за истину. Он је рекао да је, гледајући сате и сате материјала из хашке суднице и припремајући се за улогу, остао у увјерењу да Караџић није крив за оно за шта га оптужују. Тадић је нагласио да је током суђења сам предсједник Хашког трибунала упозоравао Караџића да брани себе, а не Републику Српску, а да је Караџић истрајао у томе да брани Српску и учини све да пружи допринос да она не буде укинута.

Промоцију филма синоћ је отворио руски режисер Николај Бурљајев који је рецитовао Караџићеву пјесму „Калемегдан“. Међу званицама на премијери били су Караџићева кћерка Соња Јовичевић- Караџић, син генерала Ратка Младића – Дарко Младић, први предсједник Народне скупштине Српске Момчило Крајишник, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у Бања Луци Милорад Којић, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, бројни академици, сенатори и друге угледне личности. Филм „Радован – повик иза зидова тамнице“ биће приказан и на међународном филмском фестивалу „Златни витез“ у Русији.

                                        Агенције и Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6282″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1492112329893″]
Нема коментара

Напишите коментар