АКТУЕЛНО:

ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА СЕЛА ЛИПАР: Помозимо довршетак градње споменика солунским добровољцима

Село Липар у општини Кула, у Бачкој, основано је пре тачно сто година, 1921. године, као колонија српских добровољаца из Првог светског рата.

Српски добровољци, „солунци“, пореклом из Лике, Херцеговине, Далмације и других крајева, као судионици национално-историјског феномена који се популарно назива „краљева колонизација“, добијају тада од власти нове државе, као награду за учешће у ратовима за ослобођење свих наших крајева, земљишне поседе и парцеле у плодној бачкој равници, насељавајући пустару Емушић, а село добија свој првобитни назив Соколац.

Поводом стогодишњице оснивања села, месно Удружење потомака и поштовалаца солунских добровољаца одлучило је да покрене акцију довршења споменика солунским добровољцима. Циљ акције је да се, са обе стране постојеће бисте Краља Петра I Ослободиоца, на каменим постаментима поставе ливене бронзане плоче са именима свих 211 добровољаца, оснивача села.

У ту сврху, Удружење је упутило позив за донацију средстава потребних да би се овај културно-историјски важан пројекат остварио. Свечано отварање споменика планирано је на дан празника Велике Госпојине, 28. 8. 2021. године.

Информације о начинима на које се могу извршити донације и донаторима доступне су на сајту www.soluncilipar.rs.

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар