Поворка сјећања у Београду; Снимљена завршна сцена филма „Свједок

У Београду је данас организована Поворка сјећања поводом снимања завршне сцене документарног филма „Свједок“ о доктору Зорану Станковићу.
У поворци је учествовало око 2.000 људи из више од 25 општина и градова Републике Српске, али и Србије и региона.

Учесници су носили фотографије својих страдалих и црвене руже које су касније положили на гроб доктора Станковића у Алеји великана на Новом гробљу.

Поворка је завршена сусретом породица несталих Срба из Републике Српске и породице доктора Станковића на његовом гробном мјесту. Тако је снимљена и завршна масовна сцена филма „Свједок“.

Сусрет је пратила плех музика која је извела инструментал „Ово је Србија“ и „Тамо далеко“.

Филм „Свједок“ се реализује у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, а режију потписује Денис Бојић.

Обраћајући се учесницима поворке и онима који су дошли да их подрже, режисер филма Денис Бојић је поручио да данашњи долазак породица несталих у Београд није без разлога, већ да су дошли да захвале професору доктору Станковићу који је управо из Београда кренуо у Госпић, Вуковар, Братунац и сва остала српска стратишта и помогао им да сазнају судбину својих најмилијих.

– Тако се успоставља равнотежа. Идеја је да покажемо шта је доктор Станковић урадио. Обдуковао је и идентификовао 7.500 људи, што је немјерљив значај за све породице и за српски народ – истакао је Бојић.

Татомир Гвоздиновић из Братунца, који је у рату изгубио три члана породице, рекао је да је дошао у Београд да изрази захвалност доктору Станковићу, али и да затражи правду и истину која, нажалост, за српске жртве измиче.

– Дошао сам да Београд упозна моју сестру Раду која је имала 18 година када су јој пуцали у груди, а потом маљем разбили главу. Доктор Станковић ју је идентификовао и помогао да нађемо мир када смо је сахранили – рекао је он.

Због снимања сцена филма „Свједок“ данас је била затворена Рузвелтова улица.

 

Филм „Свједок“ требало би да буде приказан на малим екранима већ наредне године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар