Правосуђе БиХ пало на испиту – Нема правде за 88 страдалих Срба

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је данас да је правосуђе БиХ пало на испиту јер готово три деценије нема задовољења правде за 88 српских цивила и бораца чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице откривене након ослобођења ове општине у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

„Послије оволико година, готово 30, и да буде донесена нека пресуда, питање је да ли би то било задовољавање правде с обзиром на то колико је година прошло“, изјавио је новинарима Видић.

Видић је рекао да је данашњи датум опомена и сјећање на оно што се дешавало 1992. године на подручју општине.

„Може се рећи да је Брод у то вријеме био град логор“, рекао је Видић након што су на градском гробљу у Броду положени вијенци за 88 српских цивила и бораца.

Он је додао да је дужност свих да монструозни злочини никада не буду заборављени и да дјеца науче шта се дешавало да се такве ствари више никада не би поновиле.

„Надам се да ћемо од општинске управе у што скорије вријеме на адекватан начин направити спомен-обиљежје на овом простору, што можемо учинити за наше жртве да не буду заборављене“, додао је Видић.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић истакао је да је на градском гробљу вршена есхумација из једне масовне гробнице која је откривена у Броду, и која је уједно и највећа.

„Било је пет већих масовних гробница, од којих је на градском гробљу највећа. Било је и 25 појединачних ископавања у Броду, а дио појединачног ископавања је обављан и у Славонском Броду“, у изјави је Кокић.

Он је додао да је из масовне гробнице на градском гробљу обављена ексхумација посмртних остатака, од којих је једно било без главе.

„У првој есхумацији идентификована су 44 наша грађанина који су били цивили, а дио је био младих војника који су се задесили почетком рата. Од тада до данас потрага и даље траје, идентификација није завршена до краја нити је утврђен тачан број цивила, а рачуна се да је око 150 убијених цивила“, додао је Кокић.

Вијенце испред спомен-плоче положиле су породице убијених, начелник општине Зоран Видић и предсједник локалне скупштине Александар Крушкоњић, делегација општинске Борачке организације и представнци политичких партија.

Према подацима Борачке организације Брод, у масовној гробници на градском гробљу, након ослобођења ове општине, пронађено је 88 тијела убијених српских цивила, бораца и војника ЈНА.

Прва ексхумација урађена је од 26. априла до 14. маја 1993. године, када су идентификована 44 тијела.

Из масовне гробнице нису идентификована 44 тијела која су била сахрањена на градском гробљу под ознаком „НН“, а нешто касније поново су ексхумирана и превезена у гробницу у Бањалуку.

Борачка организација Брод поставила је спомен-плочу на мјесту масовне гробнице у марту 2000. године.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар