ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ТИБОРА ЦЕРНЕ: ХЕРОЈ СА КОШАРА који је показао како се воли СРБИЈА

Тибор Јожеф Церна (Београд, 8. новембар 1978 — Кошаре, 27. април 1999) био је војник Војске Југославије у коју је ступио у јуну 1998. године.

Као командир стрељачког одељења 125. моторизоване бригаде учествовао је у одбрани Југославије за вријеме злочиначког НАТО бомбардовања, а херојски је погинуо у одбрани карауле Кошаре код Ђаковице.

Како свједоче саборци из јединице са Кошара, Церна је током борби 27. априла 1999. својевољно напустио заклон како би помогао да се открије положај непријатељског снајперисте, вјероватно припадника француске Легије странаца, који је данима задавао много проблема ВЈ.

Након што је напустио ров, Церна је погођен метком у груди али је, иако тешко рањен, успио да се одржи на ногама до следећег метка који га је погодио у врат, што је било први пут да је тај снајпериста пуцао два пута са истог мјеста. Захваљујући Тиборовој жртви, снајпериста ВЈ је открио положај непријатеља и ликвидирао га. Тибор Церна је један од 108 припрадника Војске Југославије који су страдали у одбрани реона карауле Кошаре 1999. године, када их је напао далеко надмоћнији непријатељ – оперативна група „Јастреб”, из састава НАТО снага, бројала је око 5.000 људи колико је било и припадника тзв. „ОВК“ са регуларном албанском војском.

Агресори су чак 67 дана дејствовали по нашим војницима, али нису успјели да освоје тај положај. Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са овог мјеста.

Споменик Тибору Церни откривен је 14. јуна 2017. године у Дебељачи код Ковачице, мјесту где живе његови родитељи, уз највише представнике власти Србије и државне почасти. Споменик је подигнут на иницијативу Савеза борачких организација Србије.

Тибор је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбједности првог степена. Стадион ФК “Ковилово” је 2018. године на иницијативу истоименог клуба и мјештана, понио Тиборово име.

ИН4С, Светигора
Нема коментара

Напишите коментар