манастиру Лепавина

Празник Успења Пресвете Богородице свечано прослављен у манастиру Лепавина

Празник Успенија Пресвете Богородице – Велика Госпојина – свечано је и уз присуство великог броја вјерника и ходочасника прослављен у манастиру Лепавини. Јутарњу Свету литургију у манастирској капели Св. Тихона Задонског, уз учествовање манастирске братије и мањег броја вјерника, служио је јереј Радован Димитрић, парох копривнички.  Празничну  Свету литургију у манастирском храму предводио  је архимандрит Данило (Љуботина), а саслуживали су јеромонах Василијe, сабрат лепавинске свете обитељи, јереј Ђорђе Филиповић, парох војаковачки и крижевачки, јереј Веселин Ристић, парох сисачки, и ђакон Угљеша Пилингер из Вараждина.    За пјевницом су били отац Радован Димитрић и манастирска братија, док је вјернике исповиједао отац Бранислав Тодоровић, парох великопоганачки. После завршетка Свете литургије отац Данило је са свештеницима освештао кољиво и пререзао славске колаче.

Међу гостима на празник Велике Госпојине били су и представници српске националне мањине из Вараждина: предсједник градског вијећа СНВ-а Миле Секулић, предсједник жупанијског вијећа СНВ-а Милан Мирчетић и предсједница Удружења српске националне заједнице „Уранак“ Оливера Петровић, који су за манастирску библиотеку поклонили историјску студију Хрвоја Петрића и Филипа Шкиљана „Из повијести Срба у Вараждинској жупанији – од првих досељавања до данашњих дана“.За све присутне вернике лепавинско братство и манастирски сарадници припремили су празничну трпезу љубави, Молитве за здравље испред чудотворне иконе Пресвете Богородице Лепавинске читао је јеромонах Василије (Србљан), заједно са оцем Радованом и оцем Браниславом.  Вечерње богослужење, с почетком у 17 часова, служио је отац Василије (Србљан). Током празничног дана је мноштво вjерника отишло и на манастирско гробље, да би обишли гроб блаженопочившег архимандрита Гаврила (Вучковића).

Лепавина је манастир Митрополије загреабчко-љубљанске Српске православне цркве у истоименом селу, недалеко од града Копривницеу Хрватској. Посвећен је Ваведењу (Рођењу) Пресвете Богородице. Према старом локалном љетопису, манастир Лепавина је подигнут око 1550. године, дакле ускоро по оснивању првих српских насеља у овом крају. Као његов оснивач помиње се монах из манастира Хиландара  Јефрем Вукодабовић, поријеклом Херцеговац, који је са два монаха из Босне саградио дрвену црквицу. Убрзо им се придружило још неколико монаха, а установа је, према љетопису, проглашена манастиром. Maнастир је тешко пострадао за вријеме НДХ. Тeк 1977. године, захваљујући тадашњем загребачко-љубљанском митрополиту Јовану почињу значајни радови на обнови манастира Лепавина. Поред сачуваних дијелова првобитног иконостаса манастир Лепавина данас чува много кљига и рукописа који свједоче о историји тамошњих Срба, али и Срба уопште.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“12063″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1507420020130″]

Нема коментара

Напишите коментар