књижевнице Милке Кајганић

У Глини промовисана шеста књига кордунашке књижевнице Милке Кајганић „Кад суза кане“

Дана 30. августа 2017. године у Глини је у организацији Градског вијећа српске националне мањине промовисана нова књига познате и признате књижевнице Милке Кајганић. Публици је представљена збирка новела „Кад суза кане“ у којој је садржано 25 кратких прича базираних на истинитим догађајима мотивисаних народном традицијом као и ововременим догађајима. Како и само наслов сугерише темељна импресија најновије, шесте по реду књиге је суза! „Сузе су безгласни говор и несреће и среће, јер живот је и једно и друго“, написала је у рецензији Сава Гајић-Ивић. У веома угодној атмосфери новеле су наизмјенично читале ауторица Милка Кајганић и банијска пјесникиња и новинарка Јагода Кљајић чији збирка пјесама писаних искључиво старим банијским дијалектом је управо у завршној фази припрема за штампу.

Осим синоћ представљене најновије књиге, Милка Кајганић иза себе има више него успјешна књижевна остварења; „Читанка Кордуна“, „Храбра санитарка“, „Трагови дјетињства“, „Отмица дјетета“ и „Заповјед срца“. „Отмица дјетета“ доноси потресне приче о животу овдашњих људи у туђини, „Заповјед срца“ приповједа о љубави у мјештовитим браковима, док су све остале везане уз Кордун – непресушну ауторичину иснпирацију. Посебно успјешно остварење је „Читанка Кордуна“ књига која је недавно доживјела треће издање и коју је Хрватска академија знаности и умјетности оцјенила изузетним доприносом у изучавању културе Срба у Хрватској, посебно у очувању изводног говора и ријечи!

„Милка је већ трећи пут у Глини, а надамо се да ће се идуће године представити новом књигом“, рекао је у име органатора предсједник глинског мањинског вијећа и Градске организације СДСС-а Глина Жељко Гавриловић.

Милка Кајганић-Мраовић рођена је у селу Козарац на Кордуну. Виша медицинска сестра и дипломирана правница писањем се бави од 1989. године, што као књижевница што као слободна новинарка. Уз остале медије била је дописница београдских Вечерњих Новости, те једна од првих дописница загребачких „Новости“ са Кордуна и Баније. Живи у Швицарској гдје је чланица и секретар Друштва српских писаца.

Осим Глине у овом „турнусу“ имала је промоцију у Вргинмосту а већ средином октобра је заказана промоција и књижевно вече у Загребу, а до краја октобра Милка Кајганић ће се у организацији Завичајноиг удружења Кордунаша и Банијаца „Милош Војновић“ представити у Вуковару и околним мјестима.

                                                            Боро Ркман

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11273″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505239823874″]

Нема коментара

Напишите коментар