АКТУЕЛНО:

ПРЕ ВУКА ХРВАТИ НИСУ ИМАЛИ КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК: Горан Шарић о Југославији као највећој српској заблуди

ПРВА у низу трибина Горана Шарића о односима између народа који су делили државу, културу и историју, прожимању наслеђа и свему ономе што је ескалирало у сукобе великих размера, посвећена је стварању Југославије као највеће српске заблуде.

Како Шарић наводи, у предавањима која следе биће речи о језику, писму и личностима значајним за ове просторе кроз потврде исказане фактима, јер примарни циљ ових излагања није да се гледаоци нечему науче, већ да се укаже на постојање доказа који осветљавају битне историјске тренутке.

На почетку трибине Шарић је истакао чворишне тачке свог истраживања преточеног у излагање праћено бројним фотографијама: идеја југословенства настала је у Загребу; до Вука Хрвати нису имали свој књижевни језик; до Југославије Далмација није била у заједничкој држави с Хрватском; да није било српске војске не би било данашње Словеније, а ни Хрватске; Срби су у заједничку државу уградили преко милион живота; Србија је у заједничку државу ушла с Македонијом, Војводином и Косовом у свом саставу, а Хрвати и Словенци су у Југославију ушли у држави СХС коју нико није признавао.

„Југославију су замислили најбољи, а растурили најгори“, наводи Шарић, истичући да је у оба случаја реч о елитама. Постепено, кроз објашњење идеја и циљева разних конгреса, договора и савеза, Шарић гледаоце приближава стварању државе којој су претходили Крфска декларација и Женевски споразум.

Изјаве и сведочанства историчара из региона, као што су Твртко Јаковина и Божо Репе, али и политичара и државника који су учествовали у стварању Југославије, илустрација су комплексне и широке приче за коју је ово излагање неопходна увертира.

Комплетно предавање Горана Шарића, католичког теолога, на тему „Стварање Југославије – највећа српска заблуда“ може се погледати на нашем Јутјуб каналу.

novosti.rs

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар