Дједа Мраз обрадовао преко 200 малишана из социјално угрожених породица у Лаћарку

У МЗ Лаћарак у општини Сремска Митровица подјељенo је око 200 пакетића дјеци у оквиру пројекта Један пакетић – један осмијех.

У пројекту су учествовали  Удружење прогнаних и угрожених Право на живот 2 Лаћарак, Удружење самохраних родитеља Борба за права Лаћарак и Удружење избјеглих и интерно расељених лица, социјално угрожених и националних мањина Будућност Сремска Митровица.

Једна од иницијатора ове акције је Јелена Николић која је жељела да обрадује око 20 малишана чије породице су у тешкој материјалној ситуацији, али када је ступила у контакт са предсједницима удружења акција је прешла те оквире и укључило се још донатора. Јеленин супруг Душко Николић вози камион у компанији ЛД група и заједно са колегом Бојаном Булићем се маскирао у Дједа Мраза и довезао пакетиће у камиону.

Милена Богосавац, предсједница Удружења Борба за живот активно се бори да помогне дјеци од оснивања удружења прије двије године.

– Ове године први пут дијелимо пакетиће, али током цијеле године помажемо на разне начине колико год можемо – рекла је Богосавчева која се за ову прилику маскирала у вилењака као и њен син.

Удружење избјеглих и интерно расељених лица, социјално угрожених и националних мањина Будућност Сремска Митровица постоји од 2014. када су и почели са додјељивањем пакетића, али су ове године одлучили да се удруже са још два удружења. Предсједница Мирослава Божић каже да се доста организација и појединаца укључило у акцију.

– Потрудили смо се да дјеци уљепшамо празнике. Та њихова радост је непроцјењива. Иако сматрам да не треба да станемо само на пакетићима, тој дјеци је потребна помоћ и подршка током цијеле године. Борићемо се колико будемо могли. Људима се пробудила свијест и вољни су да помогну.

Прилог од додјели пакетића и једном самохраном родитељу Мирку се емитовао на РТС-у и након тог прилога јавиле су се двије породице вољне да помогну Мирку те су им обезбиједили огрев, помогли су им и за Божић да га у весељу прославе, а  на прољеће планирају да адаптирају једну собу за дјецу.

– Увијек сам за те видове помоћи, да се нама људи јави и ми их одведемо да упознају породице, и увјере се која врста помоћи им је потребна.

Ову цијелу акцију су подржали МЗ Лаћарак, Локална самоуправа града Сремска Митровица, Савез Срба из региона, многи привредници и појединци, а Школица спорта је обезбиједила бесплатно тренирање за 2022. годину. Фотографи Владимир Ковачевић и Предраг Сретеновић су бесплатно фотографисали дјецу са Дједа Мразом.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Владимир Ковачевић и Предраг Сретеновић

 

 

Нема коментара

Напишите коментар