АКТУЕЛНО:

Скуп подршке иницијативи да Резолуција о усташком геноциду уђе у дневни ред Скупштине

У Београду је одржан скуп на којем је затражено да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ од 1941. до 1945. године. Учесници су поднели захтеве Влади, Председнику Србије и Скупштини.

У захтеву који је пред зградом Владе прочитала Биљана Ђоровић подсећа се да је прошло 80 година од усташког геноцида над Србима, а да се у Хрватској и даље виде усташки симболи на спортским такмичењима праћени изгредима.

„Захтевамо да закажете посебну седницу Народне скупштине за 27. јануар, Међународни дан Холокауста и Дан Светог Саве, са унапред утврђеним дневним редом и то са само једном тачком коју смо чекали 80 година: то је усвајање предлога Резолуције о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима од 1941. до 1945“, рекла је Ђоровићева.

Пред Владом је Нина Шурлан прочитала говор Бојане Петровић којим је победила на такмичењу у беседништву на Правном факултету у Београду 2018.е године.

„Истина о логору смрти Јасеновац, истина о броју мучки убијаних Срба, Јевреја и Рома, опомиње садашње и будуће нараштаје. Опомиње да злочин не само да може да прође некажњено, већ да злочинац може да постане „жртва“. Не верујете? Пођите у загребачку катедралу и добићете молитву за проглашење светим Алојзија Степинца. Бискупу крвавог крста и официрима НДХ служи се света миса задушница, док се њиховим жртвама не зна ни гроб ни име.“

Учесници скупа су се потом упутили ка Председништву Србије где су поднели захтев за заказивање посебне хитне седнице Парламента на којој би била усвојена Резолуција. Након тога, стигли су до Скупштине, где им се обратио пуковник Илија Kајтез.

„Ова наша идеја подршке јесте у ствари покушај да зауставимо тај ужасан процес ревизије историје са основном идејом да понове историју. Да смо на време то урадили, много тога што се десило српском народу, не би се десило и тај процес, нажалост, још увек није заустављен“, навео је Кајтез.

Скуп је предводила најстарија посланица Смиља Тишма, преживело дете логораш из Јасеновца која је, упркос поодмаклим годинама и хладном времену, издржала целу шетњу од Владе до Скупштине.

Потписници апела су посебно нагласили да данашњи скуп није протест, већ подршка парламенту да усвоји резолуцију о усташком геноциду.

Подсетимо да је крајем прошле године, Смиља Тишма поднела предлог да се  Резолуција нађе на дневном реду, али њена иницијатива није добила подршку посланика.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар