АКТУЕЛНО:

Пред Жупанијским судом у Загребу наставак главног претреса десеторици Банијаца због ратног злочина

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рошиште за наставак главног претреса у предмету против оптужених: Владе Ћуповића, Георги Насхид Камала зв. “Ками”, Богдана Једнака, Љубише Јузбашића, Зорана Б. Миљевића, Зорана И. Миљевића, Боре Миљевића, Милана Крагуљца, Милана Карајице и Миле Паспаља (1942), због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво у Загребу оптужницом од 15.06.2015. терети их да су, као припадници ТО Глина, с командиром Извиђачко – диверзантске групе ТО Глина данас покојним Д.М. (Душко Маловић), неутврђеног дана средином октобра 1991. у Глинском Новом Селу, за вријеме трајања оружаног сукоба између оружаних снага РХ и ЈНА те српских паравојних формација, по наредби првоокривљеног (комаданта ТО Глина) да усмрте преостало цивилно становништво наведеног мјеста, распоредили се по мјесту, истјерали све цивиле из кућа и окупили их у средишту мјеста, а жене затворили у дрвену кућу. То су учинили након што их је Миле Паспаљ довео до тог села. Потом је Богдан Једнак у кућу, у којој су затворили жене, из ручног ракетног бацача “зоља” испалио пројектил усљед чега се наведена кућа запалила, док су у мушкарце и покојног малољетног К.Ш. пуцали из свог личног наоружања. Терете се да су на описани начин усмртили 31 особу

Богдана Једнака се терети и да је неутврђеног дана половином новембра 1991. у мјесту Прекопа, у тренутку када је поред цесте затекао једну женску особу, пуцао у њу из аутоматског пиштоља “шкорпион) те је тако усмртио.

Једино се Мили Паспаљу поступак води у присуству (брани се са слободе), а свим осталима у одсуству.

Д.И.Ц. Веритас

Преузето са: Банија онлајн

 

Нема коментара

Напишите коментар