Предавање о Сави Мркаљу у Матици српској

„Сава Мркаљ – филолог, патник, пјесник“ наслов је предавања које ће проф. др Душан Иванић одржати у четвртак 16. новембра 2023. године у 12 часова свечаној сали Матице српске у Новом Саду. Организатори Матица српска, односно њен Крајишки одбор и Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ на овај начин ће обележити јубилеј, 240. година од рођења српског филолога и пјесника, реформатора српске ћирилице и језиак Саве Мркаља који је 1783. рођен у Сјеничаку на Кордуну, а умро 1833. године у Бечу.

Поздравну реч ће како је предвиђено упутити председник Матице српске проф. др Драган Станић и председница Завичајног удружења „Сава Мркаљ“ Зорица Влајнић. У уметничком делу програма стихове Саве Мркаља ће рецитовати Никола Раусављевић. Овај догађај је уприличен у оквиру циклуса „Јесен Крајине у Матици српској“. У овој најстаријој и водећој српској књижевној, културној и научној институцији делује Крајишки одбор чији председник је управо проф. др Душан Иванић.

Сава Мркаљ је био међу првим реформаторима српске ћирилице, тако што је са 46 слова, реформисао на 29, од којих су 24 слова у употреби у данашњој српској азбуци. У свом делу „Сало дебелога јера либо азбукопротрес“ штампаном у Пешти 1810. године залагао за реформу тадашњег, народу тешко разумљивог правописа и тражио примену фонетског писма базираног на народном језику и правилу „пиши како говориш“.

Овим идејама утицао је на Вука Караџића који је у Писменици 1814. године употребљујући Мркаљеву азбуку написао: “Ја сада овдје, имајући за намјерење успјех српскога књижества, не могу друге азбуке употребити него Меркаилову, јербо за српски језик лакша и чистија не може бити од ове”.
Мркаљ је био и песник и сматра се зачетником јамба у српској поезији. Најмање три његове песама уврштене су у антологије српског песништва.

С. Данчуo

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар