АКТУЕЛНО:

Представљен Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске

Новообјављени Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске представљен је у Културном центру Требиње.

Шематизам је објављен поводом 800 година од оснивања првобитне Епископије хумске, а у представљању првог тома планиране петотомне монографије учествовали су отац Радивоје Круљ, рецензенти др Милан Гулић, др Драга Мастиловић и др Милош Ивановић, те епископ диселдорфски и њемачки др Григорије Дурић и историчар др Недељко Радосављевић.

Протојереј Радивоје Круљ, главни уредник, истакао је да је ова књига припремана четири године, те да је од великог значаја за Епархију , али и за цијелу Херцеговину. Казао је да ово дјело обухвата податке о црквеним општинама, свештеницима, манастирима у нашој епархији и слично, те да представља добар основ за будуће истраживаче.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је да се међу корицама ове књиге крије фактографски пресјек живог живота Епархије захумско-херцеговачке, те захвалио свим учесницима који су били укључени у припрему овог саборног дјела.

Историчар Драга Мастиловић сматра да се ради о капиталном дјелу не само за Епархију захумско-херцеговачку, већ и за Српску православну цркву и за српску културу уопште.

„У корицама ове књиге, осим пресјека стања данашње Епархије захумско-херцеговачке, може се наћи још много занимљивих садржаја. Кроз овај Шематизам читаоци могу да се упознају са широким спектром друштвене дјелатности коју обавља ова епархија. То је једна историјска читанка Епархије захумско-херцеговачке и приморске, па и Херцеговине, с обзиром на чињеницу да је историја ове епархије била неодвојива од историје српског народа у Херцеговини“, навео је проф. др Мастиловић.

Др Милош Ивановић, виши научни сарадник на Историјском институту у Београду, рекао је да ова монографија садржи веома значајне податке, како о садашњем стању Епархије захумско-херцеговачке и приморске, тако и о њеној историји.
„То је, практично, свих осам векова. Кориштени су извори од средњег века, од повеља, па све до житија, хагиографија, савремених докумената, пописа, археолошког материјала. Све је то сабрано на овом једном месту и зато је то изузетно значајна књига која ће остати да живи у будућности и на коју ће се ослањати каснији истраживачи“, нагласио је др Ивановић.

Уз новообјављени Шематизам, преостала четири дијела монографије, који су у припреми, сачињаваће томови: Историја, Лексикон, Прилози за историју и Библиографија Епархије.

КЦ ТРЕБИЊЕ/ Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар