АКТУЕЛНО:

Представљен Зборник “Кад прошлост проговори: Козара 80 година касније, 1942-2022”

Зборник “Кад прошлост проговори: Козара 80 година касније, 1942-2022”, који садржи стручне радове историчара и публициста и бројне фотографије и документе о страдању народа Козаре у Другом свјетском рату, представљен је вечерас у Градишци.

Приређивач и један од аутора Зоран М. Кос рекао је да је овај зборник рађен поводом обиљежавања 80 година од здружене усташко-њемачке офанзиве на Козари.

“На овај начин се покушавају отворити нове теме и доћи до истине о великој трагедији која се зове Козара. Један дио тих питања је отворен и очекују се неки нови зборници и аутори који ће дати још одговора тим дешавањима”, истакао је Кос.

Рецензент Зборника и један од аутора, историчар Вељко Ђурић Мишина рекао је да је овај зборник за читање и коментарисање и да на неки начин иницира потребу да Срби разговарају о томе шта је било и зашто се десила ова велика национална трагедија.

На промоцији су говорили и други аутори радова у Зборнику, историчар Меморијалног музеја на Мраковици Борис Радаковић и доктор Радоја Рацановић из Градишке.

Промоцију зборника организовала је Народна библиотека Градишка и књижевна заједница “Васо Пелагић” из Бањалуке под покровитељством града Градишка.

Скупу су присуствовали градоначелник Градишке Зоран Аџић, протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић и бројни грађани.

Зборник ће након Градишке бити представљен у Козарској Дубици, Приједору и Бањалуци, срединама чији су становници највише страдали у офанзиви на Козари 1942. године.

Извор: БЛ Портал

Нема коментара

Напишите коментар