Представљена монографија „Незаборављени завичај“

У Бијељини је вечерас промовисана монографија „Незаборављени завичај“ аутора Драгана Мркајића, која говори о српском народу који је живио на ширем подручју Тузле до 1992. године, све док их са вијековних огњишта нису протјерали припадници такозване Армије БиХ.

Мркајић је рекао новинарима да му никада неће бити јасно шта се преокренуло у Тузли, гдје су сви прије рата живјели срећно, па и 33.000 Срба, те су они морали напустити своја огњишта.

„Према подацима које сада имам, тамо сада живи око 1.600 Срба“, навео је он и додао да је у књизи описао историјат Тузле, од њеног настанка исушивањем Панонског мора, па све до избијања рата.

Мркајић је рекао да је описивао насељена мјеста као што је Тузла, Симин Хан, Чакловићи, Ковачево Село, Пожарница, Цвиљевина, Колимер, Потраш, Ковачица и Коњковићи, како су се развијала кроз вријеме.

Он сматра да су културу у Тузлу донијели Срби, који су на том подручју отварали прве школе, позоришта, клинике.

Мркајић је навео да је то била богата средина у којој су боравиле бројне знамените личности, попут блаженопочившег патријарха Павла, који је ту завршио један разред Гимназије, Гаврила Принципа, те бројних умјетника.

„За књигу сам користио литературу, животно искуство и мојих 40 година проведених тамо“, рекао је Мркајић и навео да је на монографији радио око четири године.

Директор Музеја Семберија Момчило Копривица рекао је да је вечерас представљена завичајна књига, капитално дјело за све оне који са подручја Тузле избјегли и у коју се враћају.

„Значај ове књиге је велики јер се текст књиге може пратити на нивоу обичног читалачког знања, а може послужити и у историјско-научна истраживања за поднебље о коме се говори у монографији“, навео је он.

Копривица је рекао да аутор описује ширу регију Тузле, од њеног настанка до данашњих дана, у њој се говори о обичајима, култури, традицији и осталим друштвено-економским дешавањима на том подручју.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар