Преминуо Милорад Пелемиш

Командант 10. диверзантског одреда Војске Републике Српске Милорад Мишо Пелемиш послије дуге борбе са тешком болешћу преминуо је данас у Београду, саопштила је Борачка организација Другог одреда специјалне полиције Шековићи.

У опроштајном писму те борачке организације наведено је да је Пелемиш био патриота чија биографија је исписана борбама, ратиштима, јуначким подвизима.

Као официр ЈНА од 1983. године био је припадник Специјалне антитерористичке јединице, претече данашњих „Кобри“.

Учествовао је у борбама на свим ратиштима бивше СФРЈ и важио за једног од најбољих у 63. падобранској јединици. Крајем 1991. указом предсједника СФРЈ одликован је орденом за храброст за заслуге на вуковарском ратишту.

У Републици Српској, по наређењу тадашњег предсједника Радована Караџића, одликован је Орденом Милоша Обилића.

„Ми његови саборци, нашег Мишу с Пелемиша посебно памтимо, јер је као прави патриота одмах по избијању сукоба, дошао на родно огњиште у Пелемише и организовао народ и одбрану села“, наведено је у опроштајном писму.

Пелемиш је био први комадант Јуришног одреда Војске Републике Српске, затим комадант Другог одреда специјалне полиције Шековићи, па командант 10. Диверзанског одреда Војске Републике Српске.

„Сјећања на Мишине јуначке акције, борбе, остаће да се причају, да се сачувају од заборава. Tугују данас сви који су имали правилегију да га упознају, али тугују и они који су слушали приче и песме о Миши с Пелемиша. Хероји никад не умиру, јер њихова дјела се вјечно памте!“, истакли су из Борачке организације Другог одреда специјалне полиције Шековићи.

Вријеме и мјесто сахране Милорада Мише Пелемиша биће накнадно објављени.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар