Преображењско саборовање у Даљ планини

Црквено-народни сабор у Даљ планини поводом празника Преображења Господњег 18. и 19. августа окупио велики број верника.

Преображење Господње прослављено је у манастиру Успења пресвете Богородице у Даљ планини. На дан великог православног празника, 19. августа свету архијерејску литургију служили су умировлјени епископ канадски Георгије и епископ осечкополјски и барањски Херувим, уз саслужење свештенства осечкополјске и барањске, банатске и горњокарловачке епархије. Владика Херувим је у изјави за наше медије истакао значај јединства српског народа који се показује сабирањем и заједничком молитвом.

– Радујем се што смо са јучерашњим богослужењем започели наше саборовање у манастиру. Традиција која траје вековима наставља се у овом манастиру, а задњих неколико година добија једну димензију где показујемо да смо народ саборности и јединства. Онако како црква проповеда да будемо преображени у Христу и да нам он буде пример и пут нашег живота. То нам је завештао и Св. владика Николај Велимировић који је био на овом месту, благословио ово наше саборовање. То је благослов вечности и царства небеског који овај народ на овим просторима треба преображавати и усмеравати ка таворској светлости. Ово је велики празник који се убраја у ред већих празника у нашој цркви. Таворска светлост коју су видели ученици Христови је пут нашег живота овде на землји, да нам цео живот буде усмерен у правцу те светлости, да нам осветјлава таму нашег живота, да нам Христос буде пример нашег живота – рекао је владика Херувим.

Вековна традиција прослављања Преображења Господњег у овом манастиру сачувана је и упркос тешким временима. Сабирање народа у манастиру Успења пресвете Богородице на овај празник обичај је који је српски народ у овим крајевима неговао и у данима када у манастиру није било монашког живота, када је уместо данашњег прелепог здања овде била само оронула црквица и извор воде.

– Манастир има дубљу историјску традицију, међутим неке историјске околности на овим нашим просторима Други светски рат и овај последњи, учиниле су да се нит живота на неки начин овде прекине. Кроз ових десетак година манастир је имао некакав свој живот, који је опет био уз неке прекиде. У задњих шест година он добија континуитет, а то се синоћ и данас овде показује, омасовило се саборовање које треба да буде подстрек духовном животу нашег народа на овим просторима и да буде духовни центар нашег народа – изјавио је епископ осечкопољски и барањски Херувим.

Црквено народни сабор у Даљ планини трајао је два дана током којих су верници у великом броју присуствовали богослужењима уочи и на сам дан празника. И ове су године заједно са народом Преображење славили бројни представници културног и политичког живота српског народа у Хрватској. Након свете архијерејске литургије те освећења славских обележја беседили су епископи Глигорије и Херувим, а уприличен је и културно-уметнички програм као и послужење за све присутне.

Све више верника

Из године у годину преображењски сабор у Даљ планини окупља све већи број верника из свих крајева Хрватске, оних који ову традицију негују од детињства као и оних који је тек започињу.

– Долазимо из Вуковара и овде смо први пут и заиста је одлично, драго нам је што има оволико пуно људи и што заједно прослављамо овај данашњи празник – навела је Вања Томашевић.

Међу онима који сваке године на празник Преображења Господњег долазе у Даљ планину је и Славица из оближњег Борова.

– Нашла сам овде мир и благослов тако да волим ту да дођем. Ово је заиста дуга традиција, мој муж прича да је његова мајка долазила овамо пешице. Зато заиста волим да дођем овамо и сретна сам што нам је Господ подарио овако велику светињу – рекла је Славица.

Манастир Успења пресвете Богородице и преображењски сабор имају посебан значај за Петра из Боботе.

– Овде долазим сваке године то је обавезно, ово је за мене велика радост и када сам овде осећам се као препорођен. Ја сам из Боботе и овде долазим не само на Преображење, ја сам тутор и у цркву идем на сваку службу. Народа је све више и нема нам друге док не схватимо да је Бог тај који све држи у својим рукама, џаба је све друго – рекао нам је Петар.

Празник Преображења Господњег посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост. Овим празником се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. У народу се каже да се на овај дан преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија, тако се најављује крај лета и долазак јесени. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава. У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар