Патријарх Порфирије преко Привредника помаже студенте у Хрватској

Најстарија живућа организација Срба у Хрватској – Српско привредно друштво Привредник из Загреба у протеклој школској/академској години стипендирало је укупно 80 талентираних ученика и студената из свих крајева Хрватске. Понајвише из запуштених и економски неразвијених крајева. Уочи почетка нове школске/академске године, као и до сада, интензивно прикупљамо средства за стипендирање талентираних ученика и студената слабијих материјалних могућности. Годишња стипендија за једног ученика износи 5.000 куна (око 700 еура) и 10.000 куна (око 1.300 еура) за студента.
Ове године у сврху прикупљања средстава за стипендирање покренули смо и јавну кампању Ослонац младима у коју су се већ укључиле познате јавне личности (Момчило Бајагић Бајага, Горан Богдан, Воја Брајовић, Светлана Бојковић, Ида Престер и Никола Пејаковић) (погледајте овдје). Сви они позивају добре људе који препознају важност образовања и улагања у младе људе, да нам помогну у овој преважној добротворној мисији (више прочитајте овдје).

Данас с великим поносом и са захвалношћу истичемо да је први „ослонац младима“ својом личном донацијом постао патријарх српски Порфирије. У овој академској години Његова Светост ће путем Привредниковог фонда „Владимир Матијевић“ школовати чак десеторо одличних студената с различитих факултета и из различитих крајева Хрватске. Он је и за вријеме свог службовања у Загребу, као митрополит загребачко-љубљански, увијек подржавао и помагао наш рад и наше стипендисте, а то, ево, наставља и с највишег трона у Српској православној цркви. Знајући да тиме не само да помаже бројне младе људе и њихове обитељи, већ даје и примјер многима широм свијета да је даривање благослов који се вишеструко враћа појединцу и заједници.
Привредник је друштво које је традиционално, од свог оснивања у Загребу 1897. године, било везано за Цркву. Стога смо посебно радосни да патријарх препознаје нашу мисију и охрабрени ћемо наставити да устрајемо у нашем раду, а то је помагање младих људи да се школују и да, знајући тко им је пружио подршку, сачувају и свој културни и национални идентитет и буду на корист и понос свог народа и своје земље.

Нема коментара

Напишите коментар