„ВЕЛИКОСРПСКА ПОЛИТИКА, ПОКОРАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ“: Срамна петиција „толерантних“ о устоличењу Јоаникија

Група јавних радника из региона позвала је Европску унију и САД да, како наводе, хитно утичу на власти Србије и Црне Горе, али и Српску православну цркву да откажу заказану церемонију устоличења изабраног митрополита Јоаникија, 5. септембра, у Цетињском манастиру.

Међу потписницима овог апела, у којем се, између осталог, тврди да је „мир у Црној Гори драматично угрожен” су: Латинка Перовић, Вељко Булајић, Весна Пусић, Соња Бисерко, Сенад Пећанин, Богдан Тањевић, Никола Самарџић, Боро Контић, Дино Мустафић, Славиша Лекић, Динко Грухоњић и Давор Ђенеро.

Тврде, такође, да актуелна власт у Црној Гори овим, како наводе, „наставља досадашњу антицрногорску и антизападну политику која је растурила међуетнички и међуконфесионални склад, утемељен на антифашистичкој традицији, грађанској и секуларној држави и чврстом опредељењу већине грађана за чланство државе у Европској унији и НАТО савезу”.

„Садашња власт у Црној Гори представља инструмент мрачних циљева великосрпске политике која је резултирала геноцидом, етничким чишћењем и најтежим ратним злочинима у Европи након Другог светског рата. На мети те исте политике данас се налазе држава Црна Гора и њене националне мањине, посебно (неканонска) Црногорска православна црква, Црногорци и сва обележја културно-историјског идентитета и традиције црногорског народа, међу којима је Цетињски манастир већ вековима један од најзначајнијих симбола”, навели су.

Сматрају да би најављено устоличење митрополита Српске православне цркве управо у Цетињском манастиру, упркос, како кажу, јасно израженом противљењу огромне већине грађана Цетиња, „представљало симболички чин потпуног покоравања Црне Горе великосрпској политици и уништило мир и сигурност грађана”, преноси Танјуг.

rs.sputniknews.com
Нема коментара

Напишите коментар