Прије 101 годину основана Краљевина СХС

Сутра ће се навршити 101 година од како је 1. децембра 1918. године основана Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, прва заједничка држава Јужних Словена.

Краљевина Србија је још током Првог свјетског рата објавила да је циљ уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, што је потврђено Нишком декларацијом Скупштине Краљевине Србије 7. децембра 1914. године.

На приједлог српске Владе је 1915. године образован Југословенски одбор састављен од политичких представника Јужних Словена са простора тадашње Аустроугарске, који су се налазили у емиграцији, при чему су хрватски и словеначки политичари уједињење са Краљевином Србијом видјели као једино рјешење питања Далмације, која је била обећана Италији.

Српска Влада и чланови Југословенског одбора су током рата потписали двије декларације којима су покушали да дефинишу уређење будуће државе, прво у јулу 1917. године Крфску декларацију, послије преговора на истоименом грчком острву, а потом, почетком новембра 1918. године и Женевску декларацију.

Скупу у Женеви, који је трајао од 6. до 9. новембра 1918. године, присуствовали су представници Краљевине Србије, Народног вијећа из Загреба и Југословенског одбора с централом у Лондону.

Прије него што је потписана Женевска декларација, у Загребу је 29. октобра 1918. године проглашена Држава Словенаца, Хрвата и Срба, као земља коју чине територије под Аустроугарском, на којима су живјели јужнословенски народи.

Међутим, будући угрожена с једне стране Италијанима, који су почели да освајају територије обећане Лондонским уговором, а с друге анархијом, која је завладала у тренутку распада Аустроугарске, Народно вијеће Државе СХС 4. новембра 1918. године позива српске војнике да дођу да их ослободе и заштите.

Формирање нове заједничке државе убрзали су и одлука Велике народне скупштине у Новом Саду 25. новембра 1918. године о присаједињењу Краљевини Србији, као и захтјев Земаљске владе Далмације о уједињењу, те једногласна одлука Подгоричке скупштине о директном и безусловном присаједињењу Краљевини Србији.

Нову државу, Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца прогласио је, у то вријеме, регент Александар Карађорђевић 1. децембра 1918. године у палати Крсмановић на Tеразијама у Београду.

Назив Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца потрајао је до 1929. године, када је промијењен у Краљевина Југославија.

Преузето са: СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар