ПРИКАЗАНА ИСТИНА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА

Преживјели логораш система усташких логора Јасеновац Милутин Вучковац /87/ из Горњих Подградаца код Градишке изјавио је да је у филму „Дара из Јасеновца“ приказана истина о злочинима у Јасеновцу и истакао да је значајно да ово остварење погледају млади, али и будуће генерације како се такво зло више никада не би поновило.

„За мене су потресне сцене из овог филма, које сам поново проживио. Потребно је да се и убудуће приказују слични филмови да се свјетска и домаћа јавност упозна са размјерама усташких злочина. У филму је приказана само једна појединост и све је тачно тако било, али је у стварности било много теже и горе“, рекао је Вучковац Срни.

Вучковац каже да су за њега посебно потресне сцене из филма када су усташе превозиле логораше вагонима, јер је и он као седмогодишњак 1942. године своју сестру пењао у вагон како би се могла пребацити из Загреба до Јастребарског и спасити од сигурне смрти.

„Важно је да овај филм, који свједочи о усташким злочинима, виде млади људи и нове генерације које ће доћи како се такво зло никада више не би десило и поновило“, истакао је Вучковац.

Вучковац свједочи да је као седмогодишњак из Горњих Подградаца потјеран у Градишку, а затим у Стару Градишку, Млаку, Јабланац, Загреб и Јастербарско.

Он каже да су по доласку у Јасеновац усташе одмах одвојиле дјецу од мајки и пребациле их у Загреб, а затим у Јастребарско и Јасику, гдје је било на хиљаде српске дјеце које су спавале по неким њивама уз тадашњу циглану.

„Најчвршћи су успјели да преживе Јасеновац и Јастребарско. Најтеже нам је била глад, жеђ и хладноћа. Када смо ми из Јастебарског требали бити додијељени неким хрватским сељацима у то вријеме, дошла је моја стрина и тетка које су мене и још неколико дјеце избавиле из логора“, истакао је Вучковац.

Он каже да се сјећа да је Дијана Будисављевић у то вријеме спашавала српску дјецу из усташких логора, те да се молио Богу да дође и до њих, али да се то, ипак, није десило.

Милутин Вучковац је пензионер, угледни бањалучки гинеколог, те предсједник Надзорног одбора Градског удружења логораша Другог свјетског рата Бањалука.

Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића приказан је синоћ на РTС-у и РTРС-у и сниман је на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша.

Ово је први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Антонијевић је најавио да ће након филма, у истоименој серији прича бити проширена и догађајима који се односе на операцију „Олуја“, као наставак приче о српском страдању и егзодусу из Хрватске, започетом током Другог свјетског рата.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар