АКТУЕЛНО:

Прикупљање помоћи за обнову Цркве Успења Пресвете Богородице у Сврaчковом Селу

Нашој редакцији се јавио Дане Свилар из Бачког Брестовца, један од неколико младих поријеклом из Лике који су се окупили око идеје и жеље да се обнови Црква Успења Пресвете Богородице у Сврaчковом Селу у општини Удбина.

Сврачково Село се од распада Југославије до августа 1995. године налазило у Републици Српској Крајини. До територијалне реорганизације у Хрватској насеље се налазило у саставу бивше велике општине Кореница.

Сеоска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице (Велика Госпојина) подигнута је у другој половини 18. вијека и била је средиште парохије којој су, поред Сврачковог Села, припадала и села Крбава (Пишаћ) и Толић. Њен посљедњи парох био је прота Милан–Миња Грбић којег су усташе 1941. године са породицом протерале у Србију. Цркву су, по завршетку Другог свјетског рата, срушили комунисти, махом Срби.

Из Сврачковог Села су поријеклом прота Манојло Грбић, аутор више црквених расправа и књига, од којих је најпознатије тротомно Карловачко владичанство, као и један од првих српских психијатара, универзитетски професор Немања Вурдеља.

Према попису из 1991. године, насеље Сврачково Село је имало 182 становника, од којих је било 176 Срба, 1 Хрват и 5 осталих. Сврачково Село је према попису из 2011. године имало 10 становника.

Жељу за обновом цркве највише су изразили људи поријеклом из тог села. Чишћење подручја око цркве је почело 18.2.2019.

– Молио бих све заинтересоване да се укључе и помогну обнову цркве. Поред мене има још младих поријеклом са тог подручја који су заинтересовани да помогну и да се црква за почетак покрије – рекао је Дане Свилар, који није рођен у Лици, али је изузетно везан за крај из којег потиче.

За потребне информације можете се обратити на мејл volimlikualikadaleko13@gmail.com

Новинар Српског кола
Драгана Бокун
ФОТО: Дане Свилар

Нема коментара

Напишите коментар