Хуманитарно вече – Крајишници за Ведрану Ћоралић

У печењари Велебит, 21. фебруара одржано је Хуманитарно вече, а организатори су били Омладински тим Вучје срце на челу са Мирјаном Вулетић.

 

Трајног изљечења нема


Млада Ведрана већ неколико година болује од аутоимуне болести  Лупус. То је болест у којој имунски систем постаје хиперактиван и напада нормално, здраво ткиво. То резултује симптомима као што су запаљење, оток и оштећење зглобова, коже, бубрега, крви, срца и плућа.Нажалост, трајног изљечења нема, него се болест контролише лијековима који су веома скупи.

Ведранини родитељи са њом и њеном седмогодишњом сестром живе као подстанари  у Новом Саду, оба родитеља су незапослени , и да несрећа буде већа Ведранин отац Драгољуб се разболио и имао операциони захват. Тако да није у могућности за било какав физички рад. Ту је и настао проблем око набавке мјесечне дозе лијекова за Ведрану, јер док се Драгољуб није разболио успијевали су некако да си приуште те лијекове.

– Ми као тим смо се радо одазвали да помогнемо. Уз помоћ власника печењаре Велебит Петра Драгичевића организовали смо хуманитарно вече у омиљеном ресторану крајишког народа – рекла нам је Мирјана Вулетић.

 

Хумани Крајишници


Извођачи који су се одазвали и пјевали крајишке пјесме су: Миле Делија, Гоци и Лазо, Момци Буковице, Миленко Крндија, Жаре Ђукић, Мајкани, Синиша Вукчевић, Бора Дрљача, Личка група Коријени, Саво и Љубиша, Српска Тромеђа, Борислав Зорић Личанин и Марина Жутомарковић.

За музику су били задужени Синиша Анђелковић, Игор Голубић и Дејан Балешевић.

Водитељи програма су били Петар Травица и Слађана Безбрадица

Спонзори: Радио Крајишник и Cool Радио из Опова, Штампарија Diginet из Зрењанина  је штампала улазнице.

Како нам је организаторка Мирјана Вулетић рекла, већ по самом објављивању плаката на друштвеним мрежама, сва мјеста су била резервисана.

– Вече је било весело, испуњено пјесмом и игром, што је младој Ведрани дало наду у боље сутра. На самом почетку смо јој уручили поклон слику са логом Вучјег срца, као успомeну на ово вече.

 

Цијена улазнице је износила 400 динара. Приликом продаје улазница, многи нису хтјели да узму улазнице већ су у кутију дали добровољни прилог много већи од цијене улазнице. Тако да је од 375 улазница продата 191 улазница, али је људи било много више.

– Било је људи који нису могли да дођу на весеље, али су по другима послали новац у коверти да се убаци у кутију. Тако је и власник ресторана Кудин мост у Земун Пољу донирао новац који је скупио са својим пријатељима,  и Миле Делија је коверту свог пријатеља убацио у кутију за добровољне прилоге у износу од 15.000 динара.

 

Скупљено 244.050 динара


На крају вeчери екипа Вучје срце (Мирјана Вулетић, Савољуб Петровић, Александар Станојковић и Мирослав Митић) и добровољци међу гостима Николина Добријевић Вуковић, Петар Бурсаћ и Весна Глушица су избројали новац. Од улазница је скупљено 76.500 динара, заједно са добровољним прилогом је износило 228.700 динара. Уз динарску кутију је било и страних валута 120 евра, 2.000 мађарских форинти и 50 норвешких круна. Приликом уплате на рачун Драгољуба Ћоралића у банци је уплаћено 244.050 динара.

– Као и сваке хуманитарне вечери пружамо шансу младим талентима да пјевају са легендама крајишке музике. По препоруци текстописца Петра Бурсаћа који нам је веома помогао у реализацији ове вечери, пјевала је Марина Жутомарковић из Батајнице пјесму Миле Делије Јован Далматинац и Пукни зоро – рекла је Мирјана Вулетић и захвалила се свим учесницима вечери, спонзорима, извођачима, гостима као и донаторима који нису били присутни.

 

Организација Вучје срце


Организација Вучје срце је омладински тим који ради на очувању традиционалних и културних обичаја из свих крајева РСК.  Организација је настала тако што је Мирјана Вулетић родом из села Медак у Лици, којој је слух оштећен током рата, присуствовала прослави 60 година постојања организације глувих лица из Новог Сада.

– На тој прослави сам упознала покојну Терику Машић за коју сам касније организовала прво хуманитарно вече које сам радила као појединац. Млада жена је боловала од тежег облика рака , па су ме њени пријатељи замолили да јој помогнем скупљањем новца за лијечење. Била сам несигурна у себе, без искуства. Међутим, пјевачи крајишке музике су ме подржали и тако је почела прича… Временом сам почела да организујем и традиционалне вечери са групом Момци Буковице, Милом Делијом и Синишом Анђелковићем.

Послије су јој се придржили и млади људи са жељом да и они дају свој допринос и помогну другима. Мирослав Митић (Мића Прелџија), поријеклом из Вишеграда и Ниша, а живи у Опову. Славољуб и Јована Гајић родом из Рађевине код Шапца, живе у Ченти, Александар Станојковић из села Остриковца (Ћуприја).

– Свако је из различитих крајева, али сви имамо исто храбро срце, вучје срце, исту жељу да помогнемо, да се посветимо нечем заиста вриједном. Покушавамо показати остатку омладине да постоје много врједније ствари у животу од материјалних – рекла нам је Мирјана и додала да су чланови Вучјег срца сложни, храбри, вриједни, поштени и насмијани.

Хуманитарној вечери у Велебиту нису присуствовали брат и сестра Славољуб и Јована Гајић због смртног случаја у породици.

За Ведрану Ћоралић добровољни прилог је уплатио и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Вучје срце прима нове чланове, па се заинтересовани могу јавити на мејл alexandria801@hotmail.com  и број телефона 063 826 3931 ( слати смс или се јавити на вибер јер Мирјана има оштећен слух).

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

ФОТО: Марко Скорић

Нема коментара

Напишите коментар