ПОНОСНА И ВЈЕЧНА: Пријем у Београду поводом 27 година од доношења првог Устава РС

У Београду је одржан свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 27 година од проглашења првог Устава Српске. Пријем је организовало Представништво Републике Српске у Србији.

Предсједница Српске рекла је да је данашњи пријем посвећен обиљежавању два најзначајнија датума у процесу стварања Републике Српске – 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је Српска добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање.

– Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно – и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у вријеме њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени – истакла је Цвијановићева обраћајући се присутнима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обиљежава дан када је Српска добила први Устав.

– Био сам један од оних који је прије 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске – рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз вијекове борио за слободу и дијелио ту слободу са другима.

Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, те да за Србе нема слободе без државе.

– Ароганција међународног фактора, који је имао највећу операцију „провођења мира“, није успјела у 20 година да умањи Републику Српску. Нешто су нам узели, али нису успјели у свом циљу. Република Српска поштује међународно право –поручио је Додик и додао да Српска свој пут веже за народно јединство на овим просторима.

Предсједавајући Предсједништва је нагласио да је Српска загледана у Србију и захвалио српском руководству за помоћ и подршку.

Патријарх српски Иринеј благословио је данашње окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања.

Он је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада „трн у оку“.

– Искушењима можемо одољети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Ријека Дрина нас не дијели, већ спаја – поручио је патријарх српски.

Директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да су институције Републике Српске чврсто опредијељене за успјех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и вјерну примјену дејтонског Устава.

Он је изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обиљежавају заједно ова два важна историјска датума.

– То што смо заједно видим не само као јасну потврду да ми волимо своју Републику Српску, него и да јој својим присуством овдје поштовање указују и представници других народа и држава, којима се и овом приликом захваљујем –истакао је Цицовић.

Пријему у Београду присуствовали су и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета кулутре, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Републике Српске и велики број званица и гостију.

У умјетничком дијелу програма учествовали су Гудачки састав Бањалучке филхармоније и вокалне умјетнице Валентина Милекић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша.

Пријему су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, потпредсједници скупштина Србије и Републике Српске, министри у владама Србије и Српске и остали званичници Србије и Српске.

Навршило се 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске, али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара те године.

Преузето са: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар