Припадници јединице „Вукови са Вучијака“ оставили неизбрисив траг у историји српског народа

У Спомен-храму Цара Лазара на Вучијаку у Прњавору служен је парастос и положени су вијенци за 626 бораца који су дали живот за Републику Српску.

Међу првима који су стали на браник отаџбине била је добровољачка јединица „Вукови са Вучијака“ и њихов командант Вељко Миланковић. Припадницима ове легендарне јединице, која је оставила неизбрисив траг у историји српског народа, Дан бораца честитао је предсједник Милорад Додик.

Патриота који се ријетко рађа, као таквог саборци описују Вељка Миланковића послије 31. годину од како је преминуо од посљедница рањавања.

– Он ме тјешио иако сам ја био на ивици живота и смрти и нисам вјеровао да ћу преживјети. Али, ја сам преживио, а он није – рекао је Миро Шикарац, командант јединице „Вукови с Вучијака“.

Херојство Миланковића у одбрани Српске се не заборавља. Поводом годишњице смрти, предсједник Републике Милорад Додик упутио је писмо.

– Вељко Миланковић и припадници „Вукова са Вучијака“, оставили су неизбрисив траг у историји нашег народа и наше Републике Српске. Нека његово херојство и чојство буде свјетлост која нас води путем слободе и правде – рекао је Славиша Миланковић, син Вељка Миланковића.

О херојству команданта Вукова, чуло се надалеко. Да се поклони пред његовим гробом, Душан Тадић, дошао је из Црне Горе.

– Увијек је први ишао, није хтио да одустане. Кад сам гледао филм „Вукови са Вучијака“, вјерујте, плакао сам – рекао је Тадић.

626 бораца са подручја Прњавора уградило је животе у темеље Српске. У односу на број становника Прњавор је друга локална заједница у Српској по броју погинулих у протеклом рату.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар