Промовисани Зборници о Јасеновцу и злочинима НДХ

Зборник седме међународне конференција о Јасеновцу и Зборник o злочинима Независне Државе Хрватске /НДХ/ у Гламочу, Грахову, Ливну, Дувну и Купресу имају драгоцјену документарну вриједност, јер су базирани на свједочењима преживјелих логораша и потомака жртава, истакнуто је на данашњој промоцији у Београду коју је организовало Удружење „Јасеновац – Доња Градина“.

Промоцији у Дому Војске присуствовали су Његово преосвештенство епископ Јустин као изасланик Његове светости патријарха српског Порфирија и представник Амбасаде Русије у Београду Андреј Буваров.

Говорећи о зборницима, оснивач и почасни предсједник Удружења „Јасеновац – Доња Градина“ Владимир Лукић оцијенио је да је аутентичност грађе њихова основна вриједност, али и да је веома важно што су њима обухваћени радови изузетних стручњака.

„Зборнике смо штампали на српском и енглеском језику, што је значајно јер свијет треба да зна истину о страдањима Срба у НДХ и о свим стратиштима која не смију да буду заборављена, нити измјештена, за шта се неки залажу“, рекао је Лукић, који је својевремено био премијер Републике Српске.

Он је истакао да свако стратиште мора бити обиљежено и снимљено и на сваком треба истаћи ко је убијен и ко је побио невине људе.

„То је једини пут до истине за коју се наше удружење бори од оснивања. Не смијемо упадати у замке, јер и људи из српског народа који су на одговорним функцијама умањују број жртава. То је работа против свог народа и мученика који су страдали“, указао је Лукић.

Предсједник Удружења „Јасеновац – Доња Градина“ Саша Аћић објаснио је да зборник радова са седме међународне конференције о Јасеновцу садржи више од 30 научних радова људи који су свој стручни и радни вијек посветили феномену Јасеновца и Доње Градине.

„Ту се налазе и свједочења преживјелих логораша и њихових потомака. Суштина овога је истина о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату који је починила НДХ, али и у развијању културе сјећања нашег народа о ономе што се десило прије скоро 80 година“, рекао је Аћић.

Говорећи о зборнику радова са првог округлог стола о злочинима НДХ на простору Гламоча, Грахова, Ливна, Дувна и Купреса, Аћић је истакао да свједочења, саопштења и документи о тим злодјелима показују да су злочини почињени и на просторима који раније нису били експонирани.

„У жељи да расвијетлимо злочине НДХ у тим општинама ми смо организовали округли сто. Окупили смо стручне људе, а они су прикупили свједочења и објавили радове у нашем зборнику који је допринио ширењу истине о злочинима на простору Гламоча, Грахова, Ливна, Дувна и Купреса“, рекао је Аћић.

Удружење је промовисало и брошуру „Демографски проблеми Републике Српске“ о којој је говорио потпредсједник удружења Славољуб Лукић.

Данашњој промоцији издања Удружења „Јасеновац- ДоњаГрадина“ присуствовали су и некадашњи премијер Србије Никола Шаиновић и бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар