АКТУЕЛНО:

Мостар: Свештеници имају снимке паљења саборне цркве и свједочења ХОС-овца

Старјешина Саборне цркве у Мостару Радивоје Круљ и свештенство ове цркве саопштили су да посједују снимке о паљењу Саборне цркве у Мостару 1992. године, као и свједочанство тадашњег војника ХОС-а Сакиба Балића, учесника у паљењу Саборног храма и Старе цркве, који су предати надлежним органима.

Поводом објаве новинара из Мостара Санела Кајана којима се имплицира да је српска војска запалила Саборну цркву у Мостару, свештеници истичу да је и Кајану јасно да се то није десило.

Свештеници наводе да су са изненађењем на друштвеним мрежама прочитали Кајанов пост у којем имплицитно намеће закључак да одговорност за спаљивање Саборне цркве у Мостару сносе припадници српске војске.

– Доказ који новинар Кајан нуди у прилог својој тврдњи јесте необјављени снимак који је, наводно, он држао у својој архиви и у којем непознато лице чији лик не видимо у кадру, гледајући цркву у пламену са западне обале Неретве, изговара реченицу: `Ћетници су ушли у Конак, запалили цркву и вратили се назад!`. То би требало да буде доказ за врло озбиљну тврдњу господина Кајана? Ничим поткријепљена констатација непознатог лица – наводи се у саопштењу Српске православне цркве у Мостару.

Свештеници питају зар о овој тврдњи, да је тачна и да је за њу постојала и најмања индиција да је тачна, не би извијестили сви хрватски и бошњачки медији још 1992. године, те тако са себе скинули кривицу за скрнављење и уништавање једног од највећих православних храмова на Балкану.

Они наглашавају да је Кајану познато да се то није десило, већ и сам признаје оно што је услиједило – снаге ХОС-а минирале су преостале зидине Цркве, док је почетком јула запаљена и оскрнављена и Црква Рођења Пресвете Богородице /Стара црква/ у Мостару и објекат Старе школе, у којем је страдала цјелокупна архива Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

– Ако бисмо вјеровали Кајановим пропагандно-сугестивним наводима, могли бисмо закључити да су и њу запалили неки мистериозно заостали српски војници, диверзанти и цивили који су имали ту срећу да не заврше у логорима и мучилиштима – указују мостарски свештеници.

У саопштењу се додаје да је интересантно да Кајан у свом оглашавању на друштвеним мрежама наводи да посједује још снимљеног материјала о ратном Мостару, али да га неће никоме уступати осим за надокнаду, што додатно говори о његовим мотивима.

– Ако је све ово вријеме у рукама имао доказ да су српске војне или паравојне јединице запалиле Саборну цркву, као што га није имао, због чега је до сада чекао да објави такву шокантну истину? Због тога што нико није желио да му плати? Ево јавно поручујемо и молимо господина Кајана да нам уступи цјелокупни снимак, а расположени смо да исти платимо – истиче се у саопштењу.

Из СПЦ у Мостару наводе да, за разлику од ових злобних инсинуација, посједују снимак Мостарца Душана Тубића о паљењу Саборне цркве и видео-снимак непознатог аутора на којем се јасно виде славље и ликовање цивила Шемовца у тренуцима када гори Саборна црква.

– Такође, у нашој архиви имамо директно свједочанство тадашњег војника ХОС-а Сакиба Балића, који је учествовао у паљењу Саборног храма и Старе цркве, а које је православним свештеницима у Мостару потврђено од више његових сабораца који су нам свједочили о томе како је унутрашњост цркве поливана бензином – истичу мостарски свештеници.

У саопштењу је цитирано свједочење да су „дрвени под, иконостас, преграде у звонику, балконе у цркви – све полили бензином“ и да су „војници пуцали и гађали светитеље на иконостасу“.

– Један од војника није пуцао правдајући се да не може пуцати у Исуса, док му је други одговорио да је то српски Исус. Један од војника је мокрио на гробу митрополита Леонтија. Шенлучило се у дворишту цркве. Послије поливања бензином црква је запаљена и горјела је сатима – наведено је у свједочењу.

У саопштењу се додаје да је Балић све ово причао с великим узбуђењем и осјећајем кривице што је у свему томе лично учествовао.

Мостарски свештеници истичу да су све ове снимке и свједочења предали надлежним истражним органима од којих никада нису добили одговор.

– Наше није да се бавимо истрагом и процесуирањем одговорних. Обнављајући храм, ми обнављамо повјерење међу грађанима Мостара и желимо да градимо бољу будућност за све нас – наводи се у саопштењу.

Свештеници изражавају увјерење да су у том опредјељењу успјешни, јер многи Мостарци, без обзира на вјеру, нацију или било које друго опредјељење, учествују у обнови и истински се радују љепоти Саборне цркве, која васкрсава.

– Шта наспрам овог свједочанства има новинар Кајан? Немушту инсинуацију, ко зна због чега снимљене невидљиве особе, што нам говори да се Кајанова новинарска етика не разликује од етике оних који су растурали и још растурају многе ратно-хушкачке лажи – наглашава се у саопштењу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар