Прослављена Велика Господина и освештан крст у селу Перна на Кордуну

Неколико дана уочи Успења Пресвете Богородице у селу Перна (некадашња општина Вргинмост,а сада општина Тоспуско) на Кордуну на мјесту на којем је до Другог свјетског рата стајао православни храм подигнут је бетонски крст. Нови крст, освештан на сам дан Велике Госпојине, замјенио је стари дотрајали дрвени крст који је на црквеном „цинтору“ постављен прије десетак година. Вечерњу службу је пред стотињак Перјана и њихових пријатеља водио парох из Топуског Миле Ристић. Поводом Госпојине традиционалне сеоске Славе положен је вијенац на споменик у центру села који свједочи о страдању преко 500 перјанске дјеце, младости и старчади у Другом свјетском рату од усташа. Од свих засигурно је најсвирепији злочин почињен над тада 1941. једногодишњим дјететом Миланом Бакићем којег су усташе спалиле односно испекли испод пек(в)е, а потом је дјечјим пепелом усташки официр намазао чизме!!!

Након дуго времена споменик је окречен и добио је нови визуелни идентитет.

У културном дјелу, први пут по повратку сељана из избјеглиштва, организован је и културно умјетнилчки програм у којем су се народним пјесмама и играма предстаавили чланице и чланови поодобора СКД „просвјета“ из Војнића.

Први храм посвећен Успењу пресвете Богородице у Перни подигнут је 1789. Стотињак година касније је обновљен. Запалиле су га усташе 1941, а његове остатке порушили локални комунисти после 1945. Задњи остатци некдашњех храма попут бетонских ступова ограде порушени су и уништени након Олује 1995.

У Перни данас једва да живи педесетак становника, од предратних 700-ињак. Својевремено је у Перни као свештеник и учитељ службовао један од највећих просвјетитеља на Кордуну и Банији прота Никола Беговић.

Осим Перне традиционални зборови на Коедуну и Банији одржани су у Драготини поред Глине, Доњим Кукурузарима близу Костајнице и Утињи у општини Војнић.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар