Oдржано кордунашко-банијско вече у Вуковару

У Вуковару је у суботу 25. августа одржана Завичајна вече Кордунаша, Банијаца и њихових пријатеља. Осим пјесме, плеса и забаве било је и низ занимљивих других садржаја од аутентичних анегдота из старог завичаја до подсјећања на старе ријечи и изразе, односно изворни говор народа Кордуна и Баније.

Организатор манифестације Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца „Милош Војновић“ у ресторану „Морнар“ на самој обали Дунава у прељепој атмосфери љетне вечери окупио је око двјестотињак гостију и званица.

Радо дочекани и виђени гости међу Кордунашима и Банијцима који генерацијама или након Олује живе у Вуковару и околини, били су представници два братска удружења из Београда. Завичајни клуб Кордунаша представљали су Петар Шаула и Миле Шапић, док су испред Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније присуствовали Мирослав Ковјанић и Ђуро Клипић. Ковјанић и Шаула су упутили поздравне ријечи подршке домаћинима и пренијели поздраве од браће и сестара из Београда и Србије. Своје пријатеље Кордунаше и Банијце поздравили су Рајко Лукић и Данко Николић из Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине које дјелује у Борову.

Завичајно вече почео је стиховима пјесме Црнопоточана Бошка Бућана које је аутор посветио својем комшији Мићану Војновићу – Шарцу убијеном након олује 1995. године. Потресне стихове о убиству старине од деведесет љета прочитао је овдашњи пјесник Михајло Мићо – Зечевић.

У забавном дјелу програма госте је забављао Момчило Станић-Момо, а подјељене су и солидне томболе за неколико најсрећнијих учесника манифестације. Међу осталима додјељене су књиге о знаментим Србима у Хрватској међу којима је и Сава Мркаљ, те књига о покољу у Глинској цркви аутора Ђуре Аралице.

Посебно је поздрављен Перо Јањанин који је као дијете у Олуји из Блатуше крај Вргинноста дошао у Вуковар. Заједно са братом и мајком изборио се за своје мјесто под сунцем, али користи сваку прилику да оде на Кордун и чува породично огњиште. На завичајни сусрет довео је два синчића Мирка и Николу – момчиће од десетак година које одгаја у духу да знају одакле су им коријени и одакле им потиче породична лоза.

Завичајни клуб носи име по Милошу Војновићу рођеном у Црном Потоку на Кордуну, а био је један од српских политичких лидера ратног и посебно поратног времена током мирне реинтеграције. Преминуо је 2002. навршивши 50 година живота. Синоћњој манифестацији присуствлвала је његова удовица Нада Војновић.

Клуб Кордунаша и Банијаца у Вуковару дјелује од 2007. године. Према процјенама у Вуковару и околини живи између 8 и 9 000 људи који су рођени на Кордуну или вуку пројекло из ове двије регије у централној Хрватској.

Б.Р

Нема коментара

Напишите коментар