Преображење у селу Рајић

Прослављено Преображење у селу Рајић код Новске

У  Западној Славонији, при Пакрачкој епархији, село Доњи Рајић, од 1995. године Рајић, слави Преображење. Српско становништво тај дан обиљежава као сеоску славу. Постоје подаци да је на улазу у двориште цркве Светог Преображења стајала плоча са натписом од 1863. године и да је ту службовао свештеник Душан, односно да се црквена слава славила и прије тога.

У Другом свјетском рату, 1942. године, црква је срушена, да би 1985. године била саграђена нова. У посљедњим ратним збивањима, 1995. у акцији “Бљесак”, црква је претрпјела оштећења. Обновљена је и освећена 2002. и од тада се у њој врши служба. Цркву и њено двориште одржавају мјештани повратници.

Храмовна слава и празник Преображења Господњег молитвено су прослављени у парохији Рајићкој и ове године, 19. августа. Свjерним народом овог села, сњиховом родбином и  пријатељима са којима заједнички прослављају овај празник, свету Литургију служио је парох Окучански протојереј-ставрофор Драган Антонић.

Наконпричешћа Светим Даровима, укојима су учествовали скоро сви окупљени, по свршетку свете Литургије о свештано је грожђе, славски колач и жито, азатимјеудвориштуиспредхрамазасвеприсутнеуприличенопослужењеипразничнодружење.

На попису становништва из 1991. године мјесто Рајић имало је 1.424 становника, 56,5 % Срба, 36% Хрвата и 7,5 % осталих. Према попису из 2011. године у Рајићу је остало 875 становника.

 

Љиљана Петровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар