у Манастиру Ораховица

У манастиру Ораховица у западној Славонији прослављено Преображење Господње

Преображење је празник који се посебно обиљежава у манастирима и мјестима западне Славоније. Поводом празника Преображења Господњег у Манастиру Ораховица, чији је храм посвећен Светом Николи, Свету архијерејску литургију служио је владика Јован епископ Пакрачко-славонски са свештенством епархије. Литургији је присуствовао замјеник Градоначелника Пакраца из реда Срба Никола Ивановић са сараднциима.  На Светој литургији је обављено рукоположење Милана Јовића у ђакона.

Владика Јован у бесједи је присутнима говорио о Богу који својим промислом још у Старом Завјету узводи пророка Мојсија на гору Тавор гдје му се обраћа и даје Старозавјетни Закон показујући тиме праслику Цркве, а затим и о самом Преображењу пред ученицима на Таворској гори када у Новом Завету с Мојсијем показује и Илију пророка, наговјештавајући тиме своје страдање на крсту, Васкрсење и слику Царства Небеског. Указујући на ово, владика је навео и примјер сличног догађаја из нашег времена из кога исијава васкрсење и вијенац славе у Царству Христовом – Свете Новомученике Српске, пострадале прије седамдесет и пет година током Другог свјетског рата на Козари и у Јасеновцу, као и у Пакрачком и Пожешком крају током „Крвавог августа“ 1942. године.

У поподневним часовима у Медарима код Нове Градишке приређен је обред посвећења грожђа у дворишту парохијског дома а у близини у рату срушене цркве. Обред посвећења су предводили оци Огњен Тенџерић и Драган Антонић уз саслужење ђакона Милана Томашевића и Милана Јовића. Дружење вјерног народа помогла је и новоизабрана начелница општине Драгалић Ранка Милојковић којој су у посјету дошли замјеник Градоначелника Пакраца Никола Ивановић, замјеник начелника општине Окучани Синиша Мартиновић и српски вијећник у општини Окучани Миленко Ећимовић и други.

Преображенским свечаностима у Далмацији, Лици, Кордруну, Банији и западној Славонију осим сталних овдашњих становника у знатно већем броју присуствовали су избјегли и прогнани Срби. Како из Србије и Републике Српске тако и широм свијета. Међу њима био је и знатан број оних који су рођени у избјеглиштву као и оних који су у црквене порте довели своју дјецу да виде и осјете одакле им сежу породични корјени.

                                                                                                        Боро Ркман

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар