Прошло 25 година од убиства заробљених српских бораца на Динари

Данас се навршило 25 година од убиства деветорице припадника Српске војске Крајине /СВК/ на Динари у Хрватској 1995. године, које су заробили и побили припадници хрватских снага, а починиоци још нису одговарали за овај злочин.

Деветорицу припадника СВК, познаника, комшија и рођака, из буковичких села Братишковаца, Ивошеваца, Велике Главе, Ервеника и Кистања заробили су 26. jула 1995. године припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватске војске на Динари, на локалитету Медено брдо.

Везисти СВК “ухватили” су разговор на непријатељској страни који потврђује да су сви живи заробљени, напомињу из Документационо-информативног центра “Веритас”.

У саопштењу се истиче да локација на којој су пронађени њихови посмртни остаци у вртачама на Динари и повреде на пронађеним костима, као и трагови на одјећи, обући и опреми, на несумњив начин указују да су убијени послије заробљавања и бачени у вртачу, односно у масовну гробницу, са очитом намјером да се затру трагови злочина.

“Иако су убице прекршиле све законе и обичаје ратовања, што их несумњиво сврстава у прворазредне ратне злочинце, за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим ни пред међународним судовима”, истиче “Веритас”.

Ускоро је почела и хрватска акција “Олуја”, која је довела до пада Републике Српске Крајине /РСК/ и егзодуса крајишких Срба и до много нових жртава, па је ова група са Динаре пала у други план.

Током 1998. године посредством Комисије за нестала лица Херцег Босне стигла је вијест да су ловци на Динари у једној вртачи, на локалитету Медено брдо, уочили гомилу костију.

Ускоро су представници Комисије за нестала лица Републике Српске, са колегама из комисије Херцег Босне, отишли на извиђање.

Вртача је била веома дубока, па су одлучили да приликом извлачења костију на површину ангажују хеликоптер СФОР-а, уз чију су помоћ кости из вртаче извучене 16. новембра 1998. и пребачене у Бањалуку.

Из ове вртаче извучено је шест скелета, а три су у априлу 1996. ексхумирана из масовне гробнице Камен код Гламоча.

Међу костима ексхумираним из вртаче на Меденом брду идентификовани су посмртни остаци Здравка Вујка и Миленка Радишића из Велике Главе, затим Дамира Манојловића из Ивошеваца, Милана Мацуре из Кистања, те Љубомира и Милорада Урукала из Братишковаца.

Из масовне гробнице Камен идентификовани су Маринко Ковачевић и Винко Ковачевић из Ервеника и Жељко Ераковић из Братишковаца.

У то вријеме, наводи “Веритас”, у Републици Српској се још није радила идентификација по ДНК методи, а класичним путем кости се нису могле потпуно раздвојити, па су породице одлучиле да их сахране заједно на Пердуовом гробљу у Бањалуци.

Удружење Далматинаца у Бањалуци 2004. године је овој деветорици бораца СВК подигло споменик на самом улазу на Пердуово гробље.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар