Простор који уједињује пакрачке Србе

Кућа у којој су смештене српске институције које делују на простору Пакраца и Пожешко-славонске жупаније јуче је свечано отворена у овом, за српски народ, историјски важном месту.

Бројни узваници из црквеног, друштвеног и политичког живота Срба из Хрватске, али и представници осталих народа који обогаћују свакодневицу Пакраца окупили су се у овом западнославонском граду како би присуствовали отварању куће у којој ће простор имати институције са српским предзнаком које делују на овом простору, прецизније Веће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније, а локалне српске власти се надају да ће и друга удружења препознати овај простор. У народу је ова кућа прозвана Српском кућом, а од јуче је то и званичан назив.

– Веће српске националне мањине Града Пакраца и Пожешко-славонска жупанија су, уназад неколико година, радили на решавању питања простора намењеног за рад српских институција у овој жупанији. Ово је један од првих пројеката којим смо завршили ту причу. Пројекат су подржали Влада Републике Хрватске и Српско народно веће. Сматрамо да српска заједница, која је била многобројна на овом подручју, а некад смо у самом центру имали и Српску банку и задругу, као и разна друга удружења. Сада, уз Владичански двор и Саборни храм, имамо још један простор за српску заједницу, односно за све људе добре воље и оне које желе добробит српској заједници – наводи намену Српске куће дожупан пожешко-славонски Никола Ивановић.

Ивановић је изнео и позитивне примере сарадње међу припадницима националних мањина, али и негативне критике према локалној власти.

– Изузетно ми је драго да су овде дошли и наши пријатељи из других мањинских заједница Чеси и Италијани и на такав начин су нам дали подршку. Оно што је овде у нашој жупанији континуирани проблем је одређени однос између локалних и регионалних власти према српској заједници. Нажалост, иако је ово један од пројеката који је подржала Влада Републике Хрватске према Српском народном већу, а онда и према нама овде, нико од надлежних власти, како локалних, тако и регионалних, није у могућности да присуствује отварању овог простора – пожалио се пожешко-славонски дожупан.

Објекат у којем бројни мештани имају прилику да добију и бесплатну правну помоћ

Овај пројекат је започео куповином објекта 2018. године на иницијативу ВСНМ Града Пакраца и ВСНМ Пожешко-славонске жупаније па је на тај начин покренут читав низ пројеката изградње других српских кућа широм Републике Хрватске.

– Ово је прва у низу од за сад неких 15 српских кућа. У периоду од куповине, кућу смо обновили и  опремили и заправо је, на неки начин, поставили као српско културно средиште у граду и околини. Следи нам отварање српске куће у Книну, обновљене у Мирковцима, у ТењиВировитициКопривници и у Глини – каже водитељка СНВ-овог одељења за капиталне инвестиције Емина Ђурашевић.

Иако је Српска кућа у функцији већ неколико месеци, дан свечаног отварања изабран је управо пред славу ВСНМ Града Пакраца, али и храмовну славу овога места Малу Госпојину. Тренутно у простору своје канцеларије имају секретар Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније, дожупан Ивановић који има радне дане у Пакрацу четвртком и петком, као и правна саветница СНВ-а за подручје Пакраца и Дарувара Милица Миљанић.

– У овом простору грађанима дајем бесплатну правну помоћ понедељком и четвртком. Као и друге невладине организације пружамо примарну правну помоћ, не бавимо се заступањем, односно секундарном правном помоћи. Пружамо клијентима помоћ свих врста и подручја, као што су имовинско, казнено, пензионо, стамбено збрињавање и остали проблеми с којима нам клијенти долазе. Кроз дуго време мењали су се трендови онога што људима представља највећи проблем. На почетку је то била обнова, међутим сад је то при завршетку, али се сада појавио проблем прикључка на електричну мрежу обновљених објеката. Успели смо се да се изборимо да куће повратничких породица буду бесплатно спојене на електричну мрежу и да се коначно каже да је обнова завршила, бар за све оне који су пријаве поднели у року. Сада имамо проблем и са стамбеним збрињавањем, иако се и то помало решава, бар за повратничке бивше носиоце станарског права. Задовољна сам учињеним овог месеца јер сам имала двоје старијих људи који су се плашили да неће успети да откупе станове и то се окончало срећним крајем – наводи Милица Миљанић с којим се све проблемима суочавају мештани пакрачког и даруварског краја.

Куповина објекта је коштала 180.000 куна док је на адаптацију и обнову потрошено додатних 300.000 куна. Општина Будва финансијски је помогла изградњи простора око куће. Многи мештани су волонтирали у слободно време, како би све добило свој садашњи изглед.

У сарадњи са СНВ-ом, свечаност отварања Српске куће и славу градског ВСНМ-а увеличао је и вокални дуо браћа Теофиловић, Ратко и Радиша, који су у простору Владичанског двора отпевали неке од најлепших српских народних песама у својој интерпретацији.

Преузето са: srbi.hr

Коментари
  • Nakon dugovjekovnog postojanja Srba na tom prostoru , sve to stade u jednu kucu. Kao dokaz o genocidu koji je zapocet pocetkom 1940tih a priveden kraju krajem 1990 tih .

    среда, 21. септембар 2022.

Напишите коментар