Протесно писмо Института за истраживање Јасеновца (JRI) из Њујорка

Реаговање Бари Литучиja, ( Barry Lituchy ) извршног директора Jasenovac Research Institute (Институт за истраживање Јасеновца) из Њујорка. Писмо упућено Предсједници Европског Парламента под насловом: „Поштована госпођо председнице Метсола – Откажите и поништите Степинчеву конференцију у вашем парламенту“.

Поштованој Роберти Метсола

Председници Европског парламента                                  17. марта 2023.

Поштована госпођо председнице,

Наша организација је током претходних 25 година посвећена очувању сећања на Холокауст у Југославији, упознавању света са злочинима који су ту извршили фашистички режими током Другог светског рата  и тражењу правде за жртве.

Наш слоган „Нек се истина сазна“ је само први корак ка достизању правде.

Пишемо Вам јер смо запрепашћени и дубоко растужени вешћу да је Европски парламент дозволио себи да буде искоришћен као спонзор догађаја који велича нацистичког сарадника Алојзија Степинца. Могуће је оспоравати појединости онога што је личност као што је Алојзије Степинац учинио или није учинио током Другог светског рата. Али немогуће је оспорити  чињеницу да је он био нацистички колаборационист геноцидног усташког режима у Хрватској, који је тамо поставио Адолф Хитлер у априлу 1941.

За време док је Степинац сарађивао са тим режимом,  исти је побио 40 хиљада Јевреја, стотине хиљада Срба, десетине хиљада Рома као и десетине хиљада антифашистичких противника режима.

Позивамо Вас да одбаците и откажете ову конфренцију чије је одржавање заказано за 21. март 2023. године, од 17:00 до 19:00 часова у Парламенту Европске Уније, Antall 6Q1, под насловом: „Блажени Алојзије Степинац, сведочење о вери, истрајности и нади“

Дозволити такав догађај под вашим патронатом представља ужас.

У редакцијском тексту објављеном у данашњем Њујорк Тајмсу под насловом „Катаргејт је спектакуларни скандал и опомена Европи“, отворено се наводи да „историја ЕУ Парламента показује да је он био серијски рањив према корупцији“.

Да ли је ова конференција још један случај „кеш – за – утицај“ скандала?

Ако јесте, потребна је истрага. Не дозволите да ваша добра репутација буде трајно окаљана овим догађајем.

Поштована госпођо Председнице, молимо вас, откажите ову неприхватљиву и сасвим срамну конференцију величања добро познатог нацистичког злочинца.

У име наше организације и у име преживелих и жртава Холокауста у Хрватској,

Бари Литучи

Извршни директор Института за истраживање Јасеновца

Факсимил писма на енглеском језику

ари Литучи у Њујорку, The Holocaust Memorial Park, крај спомен камена жртвама комплекса логора смрти Госпић – Јадовно – Паг; ФОТО: Јадовно 1941. / Дани(ј)ел Симић

Преузето са: Јадовно

 

Нема коментара

Напишите коментар