АКТУЕЛНО:

Протестно писмо Зурофа делегацији ЕУ због обнове Девине куће

Директор Јерусалимског центра „Симон Визентал“ др Ефраим Зуроф упутио је данас протестно писмо шефу делегације Европске уније у Израелу Димитру Цанчеву поводом плана за обнављање куће Џафера Деве у Јужној Митровици, наводећи да је Дева симбол сарадње Албанаца са нацистима и да таквој особи не би требало одавати почаст.

У писму у које је портал Косово онлајн имао увид Зуроф наводи да се плаши да ће евентуално претварање Девине резиденције у регионални културни центар направити супротан ефекат, с обзиром на идентитет њеног некадашњег власника.

„Управо смо сазнали да су Европска унија и Програм Уједињених нација за развој предузели реконструкцију и реновирање дома озлоглашеног албанског нацистичког сарадника Џафера Деве у Јужној Митровици, на Косову. План је да се резиденција претвори у регионални културни центар. С обзиром на идентитет њеног истакнутог бившег станара, вероватно ће постићи супротан ефекат, будући да ће бити одата почаст појединцу који је одиграо истакнуту улогу у нацистичкој окупацији делова Србије и у регрутовању Албанаца за службу у дивизији Вафен-Ш“, наводи Зуроф.

Он је подсјетио да је Дева имао активну улогу у борби против антинацистичких српских и албанских партизана, као и у прогону и депортацији стотина Јевреја у концентрациони логор Сајмиште. Поред тога Зуроф подсјећа да је као министар унутрашњих послова у колаборационистичкој влади Реџепа Митровице Дева био одговоран за прогон и убиства бројних Срба.

„Дева је симбол сарадње Албанаца са нацистима и улоге коју су имали у злочинима над Србима и Јеврејима. Таквој особи не треба одавати почаст, нити њену резиденцију претварати у регионални културни центар, јер његова дела симболизију екстремистичку геноцидну идеологију“, навео је Зуроф у писму делегацији ЕУ.

Директор израелског Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф изјавио је јуче да иницијатива да се на сјеверу Косова обнови кућа Џаферу Деви, оданом сараднику нациста, представља ругање жртвама нациста и њихових локалних колаборациониста.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар